Proszę, kto mógłby pomóc?
Sandra: Oblicz pole trójkąta, którego dwa boki mają długości 8 i 5, a środkowa poprowadzona do
trzeciego boku ma długość 6.
20 cze 17:15
krzy: a2*b2=c2
62*b2=52
36* b2 = 25
b2=36−25
√11
20 cze 20:58
kkk:

rys
20 cze 21:04
kkk: P= a*h/2
20 cze 21:04
Eta:
1 sposób ( jak na rys)
Czworokąt ABCD jest równoległobokiem
P(ΔABC)= P(ΔABD)
| | 12+5+8 | | 25 | |
ze wzoru Herona P= √p(p−12)*(p−8)*(p−5) , p= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 25 | | 1 | | 9 | | 15 | | 15√15 | |
P= √ |
| * |
| * |
| * |
| = ........... = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
2 sposób
| | 1 | |
długość dwusiecznej : d= |
| √2a2+2b2−c2 a= 8 , b= 5 c= |BC| |
| | 2 | |
( 2d)
2= 2a
2+2b
2−c
2
po podstawieniu danych
144= 128+50 −c
2 ⇒ c
2= 43
| | a2+b2−c2 | | 11 | |
cosα= |
| = ...... = |
| |
| | 2ab | | 16 | |
| | √135 | | 3√15 | |
sinα= √1−cos2α= |
| = |
| |
| | 256 | | 16 | |
| | 1 | | 3√15 | | 15√15 | |
P(ΔABC)= |
| *8*5* |
| = |
| |
| | 2 | | 16 | | 4 | |
20 cze 22:02
Eta:
Gustlik a tu , którą metodę wybierasz?

Oczywiście,że można też wektorami.
21 cze 13:49
Gustlik: To nie geometria analityczna więc wektorami byłoby ciężko. Wybieram I sposób − ze wzoru Herona,
bo łatwiejszy, a wzór Herona to tez jedna z moich ulubionych metod.
21 cze 23:33
Mila: Dobranoc, przyjemnych snów.
21 cze 23:52