podzielność 2
podzielność 2: Ile jest liczb w zbiorze {1, 2, ... , 10000} które są podzielnie przez 6 i 7, ani są podzielne
przez 5?
21 cze 14:30
Eta:
10 000 − (3 333 + 2 000 −666) =.... takich liczb
21 cze 14:38
21 cze 14:40
podzielność 2: można wiedzieć skąd są liczby 3333, 2000, 666? i dlaczego miedzy 3333 a 2000 jest +, a między
2000 i 666 jest −?
21 cze 14:40
Bezimienny: jak chcesz sprawdzić ile liczb jest podzielnych przez jakąś liczbę "a" w jakimś zbiorze liczb o
mocy "B"
21 cze 14:42
21 cze 15:25
Bezimienny: do takich zadań przydaje się Zasada włączeń i wyłączeń
N − szukany zbiór
N = {n ∊ N+: n≤10000 ⋀ 6|n ⋀ 7|n ⋀ ∼5|n}
N = N6 ∩ N7 ∩ N∼5 = N42 ∩ N5'
N42 ∩ N5 = N210
Oznacza to, że zbiór N42 ∩ N5' jest dopełnieniem zbioru N210 w przestrzeni N42.
Wynika stąd, że:
| N42 ∩ N5' | = | N42| − | N210 | = 191
21 cze 15:57
wartosc liczby: | N42 ∩ N5' | = | N42| − | N210 | = 191
skąd 191 się wzięło?
21 cze 16:18
Bezimienny:
|N42| = Podłoga(10000/42)
|N210| = Podłoga(10000/210)
21 cze 16:21