podzielność
podzielność: Ile jest liczb w zbierze {1, 2, ... , 10000}, które nie są podzielne ani przez 3, ani przez 5?
21 cze 14:19
Eta:
| | an−a1 | |
Dla ciągu arytm. an= a1+(n−1)*r ⇒ n= |
| +1 |
| | r | |
podzielne przez 3: 3,6,9,12,15,.... , 9999 −− tworzą ciąg arytm. a
1=3 r=3 a
n=9 996
| | 9999−3 | |
jest ich n= |
| +1= 3 333 |
| | 3 | |
podobnie podzielne przez 5 : 5,10,15,...... , 10 000 , a
1=5 r= 5 a
n=10 000
| | 10 000−5 | |
to n= |
| +1 = 2000 |
| | 5 | |
i należy odrzucić te ,które się powtórzyły w obydwu zbiorach , czyli podzielne przez 15
15, 30,45,......,9 990 a
1= 15 , r= 15 a
n= 9990
Ilość wszystkich 10 000 − (3 333+2000−666)= ......... dokończ
21 cze 14:47
Eta:
Jak napisał Ci Bezimienny w poprzednim poście
10 000 :3= 3 333,333 ⇒ [3333,333]= 3 333
10 000: 5 = 2 000 ⇒ [2 000]= 2000
10 000 :15 = 666,666 ⇒ [666,666]= 666
10 000 −(3 333+2000 −666)= .......
21 cze 15:10
abcd: 123
21 cze 15:17
dcba: 345
21 cze 15:18