Wyznacz wartości par. m dla których wykresy funkcji liniowych są równolełe
Kamil Murawski: Wyznacz wartości par. m dla których wykresy funkcji liniowych są równolełe.
a)
f(x)=(m2 − 8)x +2
g(x)=x −m
b) f(x)= (m+1)2 x +2
g(x) = 2(m + 1)x +3
Dzięki za pomoc.
18 cze 23:10
18 cze 23:13
Kamil Murawski: I niestety od razu prostopadłe

gdybym mógł prosić.
f(x) = |m+3| x −1 ( jak tu opuścić wartość bezwzględną? Generalnie gdybym mógł prosić o
wytłumaczenie opuszczania wartości bezwzględnych )
g(x) = − 1/2x +2m
18 cze 23:14
Kamil Murawski: Wynika tyle, że:
(m2 − 8)=0 i o co tu chodzi?
b)
m2 +1=2m+1
18 cze 23:16
Eta:
f(x) = a1x+b1 g(x)= a2x+b2 wykresy są równoległe,jeżeli a1= a2
a)
to m2−8 = 1 ⇒ m2−9=0⇒ (m−3)(m+3)=0 ⇒ m= 3 v m= −3
b) (m+1)2= 2(m+1) ⇒ (m+1)2−2(m+1)=0 ⇒ (m+1)(m+1−2)=0 ⇒ m=−1 v m=1
18 cze 23:22
Basia:
nie tak;
przykład (a)
w f(x) przy x "stoi" m
2−8
w g(x) przy x "stoi" 1
proste będą równoległe ⇔ m
2 − 8 = 1 ⇔ m
2 − 9 = 0 ⇔ m= −3 lub m=3
proste będą prostopadłe ⇔ (m
2−8)*1 = −1 ⇔ m*2−8 = −1 ⇔ m
2 − 7 = 0 ⇔ m= −
√7 lub m=
√7
przykład (b)
w f(x) przy x "stoi" (m+1)
2 = m
2+2m+1
w g(x) przy x "stoi" 2(m+1) = 2m+2
proste będą równoległe ⇔ m
2+2m+1 = 2m+2 ⇔ m
2−1=0 ⇔ ............dokończ
proste będą prostopadłe ⇔ (m+1)
2*2(m+1) = −1 ⇔ 2(m+1)
3 = −1 ⇔
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(m+1)3 = − |
| ⇔ m+1 = − |
| ⇔ m = −1 − |
| |
| | 2 | | 3√2 | | 3√2 | |
18 cze 23:23
Eta:
f(x)= a
1*x+b
1 g(x)= a
2x+b
2
| | 1 | |
wykresy są prostopadłe jeżeli a1= − |
| |
| | a2 | |
|m+3|= 2 ⇔ m+3=2 lub m+3= −2
m=..... lub m=......
18 cze 23:26
Eta:
Sorry
Basiu masz pomyłkę w przykładzie b)
Może

pomoże ?
18 cze 23:29
Eta:
Ajjj , to ja źle spojrzałam

<mea culpa>
18 cze 23:31
Basia:
oczywiście pod pierwiastkiem ma być ten minus
m = −1+3√−1/2
18 cze 23:35
Basia:
a jednak był błąd; tylko Ty pewnie nie o tym myślałaś
18 cze 23:35
Basia: tyle, że to na jedno wychodzi; chyba zastosowałam "przy pierwszym podejściu"
skrót myślowy
18 cze 23:37