rownanie
rownanie:
rownanie diofantyczne
616x+156y=9
czy odpowiedzia do tego bedzie (51t−51,205t+2010?
18 cze 22:57
Basia: no i kto to rozwiąże skoro
Vaxa nie ma ?
mnie jakoś nie wychodzi
19 cze 00:51
Kwachu: ja bymn sprobował no ale... nie wiem co to równanie diofanatyczne
19 cze 00:52
ICSP: ale ja jestem
19 cze 00:53
ICSP: 1. Najpierw policzmy nwd(156;616)
Zrobimy to za pomocą algorytmu Euklidesa :
616 = 3*156 + 148
156 = 1*148 + 8
148 = 18*8 + 4
8 = 2 * 4 + 0
nwd(156;616) = 4
4 | 9 − sprzeczność więc równanie nie posiada rozwiązania
Vax jak to zobaczy to chyba mnie wyśmieje xD
19 cze 01:01
Basia: no to pokaż ICSP jak to powinno być
r.diofantyczne ⇔ zmienne ∊C
19 cze 01:01
Basia:
rozwiązania w całkowitych ono chyba faktycznie nie ma tylko nie wiem czy to jest wystarczające
uzasadnienie
doszłam do tego tak:
mnożąc 6 przez l.całkowitą możemy dostać końcówki: 6; 2; 8; 4; 0
i żadnych innych
no to nie ma takiej pary, dla której końcówka mogłaby być = 9
końcówka = cyfra jedności
19 cze 01:09
Bogdan:
Równanie diofantyczne to równanie, którego rozwiązaniami są liczby całkowite.
Równanie diofantyczne liniowe ax + by = c ma rozwiązanie wtedy gdy największy
wspólny dzielnik liczb a i b jest dzielnikiem c.
NWD(616, 156) = 4, a więc równanie 616x + 156y = 9 nie ma rozwiązań w zbiorze
liczb całkowitych, tak, jak powiedział to
ICSP.
Ładnie to zagadnienie jest tu pokazane:
http://gwozdziu16.w.interia.pl/Wyklad%20II%20-%20Rownania%20Diofantyczne.pdf
Rozpatrywaliśmy już na tym forum równania diofantyczne, np. tu:
97515
19 cze 10:40
Basia: mnie interesuje dowód twierdzenia, z którego skorzystaliście (Ty Bogdanie i ICSP)
w przywołanym linku to też jest tylko podane "do wierzenia"
19 cze 10:57
Basia: nad czym ja się zastanawiam ? przecież to oczywiste; upał swoje robi chyba
19 cze 11:25