Oblicz granicę wg wzoru
Orson: Musze zrobic zadanie z egzaminu.
| | 2 | |
lim (1+ |
| )2x+1 x dąży do nieskończoności |
| | x+3 | |
| | a | |
trzeba to zrobić ze wzoru: (1+ |
| )n=ea |
| | n | |
18 cze 18:43
18 cze 18:44
Orson: Widziałem to, ale nie jest z tego wzoru... poza tym nie rozumiem za bardzo jak to jest
policzone.
18 cze 18:48
Artur z miasta Neptuna:
kuźwa
pomyśl trochę ... to jest 'z tego wzoru' tyle, że 'a' = 1
18 cze 18:49
Artur z miasta Neptuna:
analogia:
| | 2 | |
(1+ |
| )(x+3) * 1/(x+3) * (2x+1) = e2 * 1/(x+3) * (2x+1) −> e4 |
| | x+3 | |
18 cze 18:50
Artur z miasta Neptuna:
wsio ryba czy 'tą dwójkę zrzucisz do mianownika' czy nie
18 cze 18:50
Orson: Początek zrozumiany jasno i klarownie, ale drugiej części nie przyswajam jak z wykładnika
wyszła 4 potęga
18 cze 18:53
Artur z miasta Neptuna:
e
2 * 1/(x+3) * (2x+1 = e
{(2(2x+1)/(x+3)}
| | 2(2x+1) | | 4x+2 | | x(4+2/x) | | 4+2/x | | 4 | |
sama potęga−−− |
| = |
| = |
| = |
| −> |
| |
| | x+3 | | x+3 | | x(1+3/x) | | 1+3/x | | 1 | |
18 cze 18:58
Orson: Zjeba*em obliczenia. Dzięki wielkie wszystko już jasne. Pozdrawiam
18 cze 19:00