Obicz granicę funkcji
Cavenaghi: lim (1+(2/(x+3)))(2x+1) x−>infinity * wynik wychodzi e4, ale za nic nie wiem jak to obliczyć.
Prościej zapisze to tak: lim (1+2/x+3) do potęgo 2x+1 x dąży do nieskończ. To jest wyznaczanie
granicy z wzoru:
1 n
(1+−−) = e
n
18 cze 18:01
Cavenaghi: edit: lim(1+2/(x+3))2x+1
18 cze 18:03
Artur z miasta Neptuna:
Najpierw zapisz to porzadnie bo ciezko sie polapac co jesy licznikiem, co mianownikiem a co
potega
18 cze 18:03
Cavenaghi: | | 2 | |
lim (1+ |
| )2x+1 x−> nieskoń. |
| | x+3 | |
18 cze 18:09
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
= (1+ |
| )(x+3)/2 * 2/(x+3) * (2x+1) = e2/(x+3) * (2x+1) −> e4 |
| | | |
18 cze 18:26
Cavenaghi: Dzięki

Pozdro
18 cze 18:29
Orson: Nie rozumiem tego...
18 cze 18:49