Anksunamun: witam serdecznie potrzebuje mądrej głowy zreszta jak wiekszość osób tutaj...

mam pewne
zadanko zapraszam osoby lubiące planimetrie


mam obliczyć różnicę pola koła opisanego na trójkącie równobocznym o boku 1 i pola koła
wpisanego w ten trójkąt.
heh błagam o pomoc(jakieś tłumaczonko) bo dla mnie to jakas abstrakcja z góry dzieki
MnQ:
wzor na promien okregu opisanego R
541
wzor na promien okregu wpisanego r
541
1 2
√3
R = ------- = ------
sin60 3
2*(1/2absin60) ← 2 razy pole
√3
r = ------------------- ============== = ------
a+b+c 6
liczymy pola dla R i r
P
R = πR
2 = 12/9π
P
r = πr
2 = 3/36π
i obliczamy różnice
P
R - P
r = 48/36π - 3/36π = 45/36π
i to na tyle