wyznacz współczynniki
humanista: Ponownie proszę o pomoc : Dana jest funkcja kwadratowa y = ax2 +bx + c.
Wyznacz współczynniki a, b, c jeżeli wiesz, że jej miejsca zerowe, to x1 = −4 i x2 = 2,
a do wykresu należy punkt A = (3, 14)
14 cze 19:03
14 cze 19:06
humanista: Nie potrafię zastąpić tego punktu należącego do wykresu w miejsce tej najwyższej wartości
jak w poprzednim zadaniu.
14 cze 19:12
Basia:
f(x) = ax2 + bx + c = a(x+4)(x−2)
f(3) = 14 co A należy do wykresu funkcji
a(3+4)(3−2) = 14
14 cze 19:17
Eta:
Ejj tam
z postaci iloczynowej
f(x)= a(x+4)(x−2) i f(3)=14
14=a(3+4)(3−2) ⇒ 7a=14 ⇒ a= 2
f(x)= 2(x+4)(x−2) = 2x2+4x−16 to a= 2 , b= 4 , c= −16
14 cze 19:17
humanista: Łaa... rozumiem, jeszcze raz dziękuje bardzo
14 cze 19:24