wyznacz wspolczynniki a b c
just220: 1.wyznacz wspolczynniki a,b,c funkcji f(x)=ax²−bx+c wiedzac ze jej miejscami zerowymi sa
liczby 1 i −2 oraz funkcja przyjmuje najwieksza wartosc rowna 9
14 cze 18:50
ICSP: mamy dane :
x1 = 1
x2 = −2
yw = 9
szukamy :
xw − ponieważ wtedy będziemy mieli jeden punkt który należy do tej paraboli : W(xw;yw)
xw = −0,5
mamy więc z postaci iloczynowej :
y = a(x−1)(x+2)
9 = a(−1,5)(1,5)
9 = −2,25a
a = −4
nasz funkcja to :
y = −4(x−1)(x+2)
teraz wystarczy że wymnożysz i otrzymasz końcowy wynik.
14 cze 19:00
Basia:
ax
2 + bx + c = a(x−1)(x+2) = a(x
2 + 2x − x −2) = a(x
2+x−2) = ax
2 + ax −2a
| | x1+x2 | | 1−2 | | 1 | |
p = |
| = |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
f(p) = 29
f(−
12) = 29
a[ (−
12)
2 −
12 − 2 ] = 29
z tego wylicz a
a z pierwszej linijki widać, że b = a c= −2a
14 cze 19:02
Basia:
oczywiście 9 (nie 29); 2 się samo tam wepchnęło
14 cze 19:04
pigor: ...np. tak : z warunków zadania
a<0 i
p=x
w=
12(1−2)=
−12 ,
więc
f(x)=a(x−1)(x+2) i
a=? i f(−
12)=9 ⇒ a(−
12−1)(−
12+2)=9 ⇔
⇔ −
32*
32a=9 ⇔ −
14a=1 ⇔
a=−4 , zatem
f(x)=−4(x
2+x−2)=−4x
2−4x+8 ⇒
b=−4 i
c=8 . ...
14 cze 19:05
just220: y=−4x2−4x−8?
a=−4
b=−4
c=−8
14 cze 19:08
Basia:
c = −2a = −2*(−4) = 8
14 cze 19:09