13 cze 16:50
Pat: Prosiłbym o pomoc przy tych zadaniach.
13 cze 16:56
Beti:
5) x − il. monet 50−groszowych
y − il. monet 20−groszowych
x + y = 35
50x + 20y = 1000 / :10
y = 35−x
5x + 2(35−x) = 100
5x + 70 − 2x = 100
3x = 30
x=10 −−> y = 35 − 10 −−> y = 25
13 cze 17:00
Anyż: Aaa, teraz to się łatwe wydaje

Dziękuje.
13 cze 17:03
Beti: w zad. 1) muszą być spełnione warunki:
a) f(2) = −3 −−> podstaw do wzoru funkcji 2 i przyrównaj to co otrzymasz do −3
b) f. rośnie, gdy współcz. kier. jest dodatni, czyli: a > 0 −−> 5−3m > 0 −−> rozwiąż
c) proste są równoległe, gdy a
1 = a
2 −−> 5−3m − 2m −−> rozwiąż
| | 1 | |
d) pr. są prostopadłe, gdy a1*a2 = −1 −−> − |
| (5−3m) = −1 −−> rozwiąż |
| | 2 | |
13 cze 17:06
Anyż: Mam policzyć "m" czy "a"?
13 cze 17:10
Beti: oczywiście m (współczynnik kierunkowy a jest w równaniu zapisany za pomocą niewiadomej m)
w c) wkradł się błąd. Powinno być: 5−3m=2m
13 cze 17:13
picia:
oczywiscie ze m. podpunkt a) masz juz wyliczony.
13 cze 17:13
Anyż: Czyli b)
5−3m>0
−3m>−5 / (−3)
m= 53 ?
c)
5−3m=2m
−3m−2m=−5
−5m=−5 / (−5)
m=1?
13 cze 17:15
picia:
b) przeciez liczysz nierownosc to jakim cudem masz m= ?
c) dobrze
13 cze 17:19
Anyż: b) to nie wiem co mam zrobić ;x
13 cze 17:21
Beti: | | 5 | |
m < |
| oczywiście  |
| | 3 | |
13 cze 17:24
Anyż: A, o to chodziło "
13 cze 17:26
Anyż: −{1}{2}(5−3m)=−1
−2,5+1,5m=−1
1,5m=1,5
m=1?
13 cze 17:29
Anyż: −12*
13 cze 17:29
Beti: 
d) m=1
13 cze 17:30
Anyż: Huhu, dzięki

Pomożecie też przy 2?
13 cze 17:32
Beti: 2)
równanie prostej piszesz używając gotowego wzoru z tablic matem. lub np układając układ równań:
−5 = a*(−1)+b
1 = a*2+b
−5 = −a+b
1 = 2a+b
rozwiąż ten układ, to znajdziesz wsp.a i b prostej
13 cze 17:35
Anyż: −4=a
−5=−a+b
−b=−a−5
−b=4−5
−b=−1
b=1
13 cze 17:38
Beti: 
z pierwszego równ.: b = a−5
podstawiam do drugiego: 1 = 2a+a−5
6 = 3a
a=2
więc b = a−5
b=−3
równ. prostej: y = 2x−3
13 cze 17:45
Anyż: Rozumiem, potem mam wybrać sobie x, np −1, 0 i 1 i policzyć.
A następnie na wykresie i wyjdzie mi prosta, tak?
13 cze 17:49
Beti: właśnie tak
13 cze 18:03
pomagacz:
A ja nie wiem gdzie jest moja odpowiedź, chyba Admini sobie jajca robią i usunęli sobie moją
odpowiedź z wczoraj

A spokojnie tam były podpowiedzi na każde zadanie
2
14 cze 11:48
pomagacz:
A nie, pomyłka

dwie osoby miały te same zadania
14 cze 11:49
14 cze 11:50
Anyż: Dzięki wszystkim za pomoc
14 cze 17:46