pomagacz:
1.
f(x) = (5 − 3m)x + 4m − 1
a)
A = (2, −3)
f(2) = −3
...
b)
f(x) = ax + b jest rosnąca, gdy a > 0
5 − 3m > 0
...
c)
g(x) = 2mx − 1
f(x) = a
fx + b
f jest równoległa do g(x) = a
gx + b
g, gdy a
f = a
g
5 − 3m = 2m
...
d)
f(x) = a
fx + b
f jest prostopadła do h(x) = a
hx + b
h, gdy a
f * a
h = −1
...
2.
A = (−1, −5)
B = (2, 1)
a)
równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty:
| ⎧ | yA = axA + b | |
| ⎩ | yB = axB + b |
|
...
b)
wykresik, zaznaczyć punkty A i B, pociągnąć prostą przez nie
jeśli rosnąca to idzie tak ↗
jeśli malejąca to idzie tak ↘
c)
f(x) to równanie z ppkt a)
d)
f(x) = −5
f(x) to równanie z ppkt a), szukasz x
e)
potrzebny rysunek z ppkt b), zarysowujesz pole między osią x, osią y oraz prostą, to będzie
| | a * h | |
trójkąt, a pole dla trójkąta prostokątnego to wiesz jakie P = |
|
|
| | 2 | |
5.
x − ilość monet 50gr
y − ilość monet 20gr
| ⎧ | 0.50x + 0.2y = 10 → ilość x * 0.50zł + ilość y * 0.20zł = 10zł | |
| ⎩ | x + y = 35 |
|
...