współrzędne
pompka : Punkty A = (− 8, −2) i B = (6,6) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC , w którym AB jest
przeciwprostokątną. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc, że leży on na osi Ox .
S= (−1, 2)
r wyszedł mi √65
i jak dalej ?
11 cze 21:42
Grześ: musisz policzyć tylko współrzędne pkt C

leży on na osi Ox, czyli ma współrzedne C(x,0), z warunku trójkąta prostokątnego mamy:
|AC|
2+|BC|
2=|AB|
2, liczymy wszystkie długości ze wzoru
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
(x+8)
2+2
2+(x−6)
2+6
2=14
2+8
2
x
2+16x+64+4+x
2−12x+36+36=196+64
2x
2+4x+140=260
2x
2+4x−120=0
x
2+2x−60=0
policz pierwiastki i bedziesz mieć dwa rozwiązania

Chyba nigdzie nie ma błedu rachunkowego
11 cze 22:13
Gustlik:

Brak wiedzy z wektorów robi swoje − trzeba jechać z Warszawy do Łodzi przez Nowy Jork, co
zajmie tydzień, zamiast świeżo wybudowaną A2, co zajmie najwyzej 1 godzinę...
Najprościej iloczynem skalarnym wektorów −
https://matematykaszkolna.pl/strona/1629.html i
https://matematykaszkolna.pl/strona/1630.html .
A = (−8, −2)
B = (6, 6)
C = (x, 0)
CA
→=[−8−x, −2−0]=[−8−x, −2]
CB
→=[6−x, 6−0]=[6−x, 6]
CA
→*CB
→=0 − warunek prostopadłości wektorów
CA
→*CB
→=(−8−x)(6−x)+(−2)*6=−48+8x−6x+x
2−12=
=x
2+2x−60
CA
→*CB
→=0 ⇔ x
2+2x−60=0
Oblicz deltę, x
1, x
2 i otrzymasz dwa rozwiązania: C
1=(x
1, 0) i C
2=(x
2, 0)
12 cze 01:38
Mila: Punkty A = (− 8, −2) i B = (6,6) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC , w którym AB jest
przeciwprostokątną.
Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc, że leży on na osi Ox .
Narysuj w układzie współrzędnych.
Srodek AB:
| −8+6 | | −2+6 | |
S=( |
| , |
| )=(−1,2) |
| 2 | | 2 | |
|SA|=
√72+42=
√65
Rysujemy okrąg o środku S=(−1,2) i promieniu r=SA=p{65] otrzymujemy dwa punkty przecięcia z
osią OX− C i C' .
Kąty ACB i AC'B są proste jako wpisane w koło oparte na średnicy.
Obliczam z rownania okręgu.
(x+1)
2+(y−2)
2=65 podstawiam za y zero i mamy:
(x+1)
2+4=65
x
2+2x−60=0
Δ=244
√Δ=2
√61
| −2−2√61 | |
x1= |
| =1−√61 lub x2=−1+√61 |
| 2 | |
C=(1−
√61,0)
C'=(−1+
√61 ,0)
Wybór rozwiązania należy do Ciebie.
12 cze 15:50