Pomocy
Tiny: Siema mam takie zadanie Oblicz odległośc miedzy prostymi równoległymi k i l,jesli:i tu mam
przykład
K:2x−y+3=0 l:−3x+1,5y−2=0
i mam to tak
K:2x−y+3=0
A=2 B=1 C=3
l:−3x+1,5y−2=0
A=−3 B=1,5 C=2
2*(−3)+1*1,5=−6+1,5=−4,5
i jeżeli coś żle prosze o poprawne rozpisanie
11 cze 12:37
11 cze 13:07
shiki: czyli co d=U{3−2}w ułamku {√22+√−32=
11 cze 13:14
pigor: ...lub jeśli
k:
2x−y+
3=0 i l: −3x+1,5y−2=0 /:(−1,5) ⇔
2x−y+
21,5=0 ⇔
2x−y+
43=0 ⇒
| | |−103| | | 10 | |
= |
| = |
| = 23√5 − szukana odległość . ...  |
| | √4+1 | | 3*√5 | |
11 cze 13:25
shiki: tak teraz sie zgadza lub,jesli kolega podał tylko na odległosc miedzy link
11 cze 13:27