Prosze o pomoc
MissLove: Prosze o rozwiązanie zadania
Napisz równanie prostej i prostopadłej do prostej .
a)K:5x−y+3=0 i przechodzacej przez punkt P=(−1,2)
b)K:y+4=0 i przechodzącej przez punkt P=(−√7,√2
bardzo prosze o pomoc nie idzie mi z tego najlepiej
11 cze 12:01
11 cze 12:06
Bogdan:
Pokazuję sposób zapisu rozwiązania tego banalnego zadanka.
a)
k
1: y = 5x + 3, a
1 = 5
k
2: y = a
2x + b
2, P(−1, 2) ∊ k
2
| | 1 | |
k2⊥k1 ⇒ a1*a2 = −1 ⇒ a2 = − |
| |
| | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 4 | |
k2: y =− |
| (x + 1) + 2 ⇒ y = − |
| x + 1 |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
b) analogicznie
11 cze 12:11
MissLove: napewno tak czy tak
5x−y+3=0y=−5x−2/:a
y=52
11 cze 12:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro:
5x − y + 3 = 0 ... to 5x + 3 = y

(przerzucasz 'y' na prawą stronę)
11 cze 12:16
MissLove: | | −1 | |
a skąd wzieliscie te |
| K2 |
| | 5 | |
11 cze 12:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro y=5x+3 ... to a
1 = 5
a masz warunek: a
1 * a
2 =
−1
11 cze 12:21
MissLove: tak a co w tym drugim przykładzie
11 cze 12:23
pigor: ... b) analogicznie

, czyżby

; proponuję tak :
y+4=0 i P=(−
√7,
√2) ⇒ y=−4 , a wtedy
x=−√7 − szukane równanie i tyle . ...
11 cze 12:27
MissLove: aha czyli to x=−√7 jest szukanym równaniem spoko
11 cze 12:29
pigor: ... a co do a) tym bardziej, że mam daną prostą w postaci ogólnej polecam tak :
5x−y+3=0 i P=(−1,2) ⇒ szukam prostej x+5y+C=0 i −1+5*2+C=0 ⇒
⇒ C=−9 i
x+5y−9=0 szukane równanie prostej w postaci ogólnej, które
przyjmuje postać kierunkową "brzydką" , bo taką :
y=−15x+95 brrrrrrrr . ...
11 cze 12:37
MissLove: Bardzo dziękuje pigor:
11 cze 12:38