rozkład wielomianu na czynniki
skierka: Proszę o pomoc w rozłożeniu wielomianu na czynniki
W(x) = 2x3 − 5x2 − 11x − 4
Ja robiłam to tak:
2x3 − 5x2 − 11x − 4 = x(2x2−5x−11)−4 i chciałam obliczyć pierwiastki tego w nawiasie ale
wychodzi brzydka delta, więc chyba nie tędy droga.
Byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi to rozpisał krok po kroku.
5 cze 19:51
krystek: Przecież masz różnicę a nie czynniki!
5 cze 20:08
skierka: Więc jak się do tego zabrać?
5 cze 20:10
krystek: W(−1)=0 sprawdź i podziel przez (x+1) lub Hornerem
5 cze 20:10
skierka: Zupełnie nie rozumiem. Dlaczego podkładam za x, −1? Skąd to −1 się bierze?
5 cze 20:18
picia: bo W(−1)=0 i gdy podzielisz przez x+1 to otrzymasz wielomian o stopien nizszy
5 cze 20:20
skierka: Przepraszam ale czy mógłby mi ktoś to rozpisać krok po kroku? Bo chyba jednak nie rozumiem...
5 cze 20:25
Eta:
2x
3+2x
2−7x
2−7x−4x−4 = 2x
2(x+1) −7x(x+1) −4(x+1) =(x+1)(2x
2−7x−4)=
| | 1 | |
W(x)= (x+1)*2(x−4)(x+ |
| ) |
| | 2 | |
5 cze 20:29
skierka: Dziękuję bardzo

Jak to widzę to rozumiem ale z innym przykładem, pewnie znowu miałabym
problem
5 cze 20:40
skierka: Próbuję robić kolejny przykład analogicznie:
W(x)=2x3−3x2−11x+6
= 2x3+2X2−5x2−6x−5x+6 = 2x2(x+1) − 5x(x+1) − 6(x+1) = (x+1)(2x2−5x−6)
i tu wychodzi mi brzydka delta. Czy coś zrobiłam źle?
5 cze 20:55
sushi_ gg6397228:
nie moze być (x+1 )(... −6) bo jak wymnożysz to masz .. −6 a w zadaniu jest +6
5 cze 21:03
skierka: no rzeczywiście. Więc gdzie popełniłam błąd?
5 cze 21:08
sushi_ gg6397228:
nie mozna grupować −6x + 6 jako −6(x+1)
5 cze 21:09
sushi_ gg6397228:
zawsze mozesz skorzystać z innej metody niż grupowanie np szukanie dzielników wyrazu wolnego i
dzielników przy najwyższej potędze
5 cze 21:11
Eta:
2x3−x2−2x2+x−12x+6 = x2(2x−1) −x(2x−1) −6(2x−1) =....
5 cze 21:16
ilya: No właśnie, a mógłby ktoś wytłumaczyć inną metodę na podstawie tych przykładów? Która jest
najprostsza?
5 cze 21:18
Eta:
Prostszy sposób : dzielnikami liczby 6 są : ± 1 ±2 ±3 ±6
Sprawdzamy W(1)= 2−3−11+6≠0 x= 1 odpada i tak kolejno
dla W(−2) = 2*(−8) −3*4 −11*(−2)+6 = ... =0
czyli x= −2 jest pierwiastkiem wielomianu
Dzielisz (2x3−3x2−11x+6) : (x+2) = 2x2−7x+3 i teraz deltę
otrzymasz rozkład W(x) = (x+2)*2( x−x1)(x−x2)
5 cze 21:24
5 cze 21:27
5 cze 21:28
skierka: Dziękuję
Trudne trochę to jest jednak.
5 cze 21:35
Eta:
Ejj tam, łatwe

to najprostszy sposób!
5 cze 21:37
skierka: Dzięki, jak trochę poćwiczę, to może rzeczywiście wyda się proste
5 cze 21:43