Znajdź wartość parametru...
edyta123467: zad.1 Znajdź wartość parametru p,dla którego równanie ma jedno rozwiązanie:
1.) px²+x+3p=0
zad.2 Znajdź wartość parametru m, dla którego równanie ma dwa rozwiązania:
1.) 4x²−3mx+1/4=0
2.) mx²+2x+5m=0
zad3. Znajdź wartość parametru t, dla którego równanie nie ma rozwiązań:
1.) −5x²+6tx+2=0
2.) tx²−5x+4t=0
zad4. Określ liczbę miejsc zerowych funkcji w zależności od parametru p.
1.)y=−x²+(2p+6)x+2p²+6p
2.) y=px²+(p−1)x+5p
Help.
5 cze 16:54
ZKS:
W czym problem?
5 cze 16:58
konrad:
Δ=0 ⇒ jedno rozwiązanie
Δ>0 ⇒ dwa rozwiązania
Δ<0 ⇒ brak
wykorzystaj to
5 cze 16:59
edyta123467: tak. znam te zaleznosci. ale nie do konca wiem jak je w parktyce wykorzystac
próbuje cały czas, ale nie wychodzi mi tak jak w odp.
byłąbym wdzięczna za rozwiazanie chcby po jednym przykładzie z kazdego, tak na wzór.
5 cze 17:01
ZKS:
Jeszcze należy rozpatrzyć przypadek gdy współczynnik przy najwyższej potędze w funkcji
kwadratowej jest równy 0 wtedy otrzymujemy równanie liniowe.
5 cze 17:02
Basia:
najpierw poczytaj tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
wypisz sobie
a=p b=1 c=3p
policz Δ
Δ=1
2 − 4*p*3p = 1 − 12p
2
1 rozwiązanie ⇔ Δ=0
masz
1−12p
2=0
(1−
√12p)(1+
√12p)=0
| 1 | | √12 | | 2√3 | | √3 | |
p = |
| = |
| = |
| = |
| |
| √12 | | 12 | | 12 | | 6 | |
lub
| 1 | | √12 | | 2√3 | | √3 | |
p = − |
| = − |
| = − |
| = − |
| |
| √12 | | 12 | | 12 | | 6 | |
pozostałe przykłady rób identycznie
jeżeli będziesz miała problem napisz co policzyłaś, a czego nie wiesz
5 cze 17:02
edyta123467: czyli?
nie jestem zbyt dobra z matmy, i nie było mnie na tej lekcji.
5 cze 17:03
Basia: plus p=0 oczywiście
5 cze 17:03
konrad: 1.
px2+x+3p=0
Δ=12−4*p*3p
Δ=1−12p2
mają być dwa rozwiązania zatem
1−12p2>0
12p2<1
p2<1/12
p<1/12 ⋁ p>−1/12
5 cze 17:03
konrad: miało być
p<√1/12 ⋁ −√1/12
5 cze 17:05
konrad: .. p>−√1/12
5 cze 17:05
Basia: konrad ma być jedno rozwiązanie w zadaniu 1.
Czytajmy dokładniej (mnie też to dotyczy).
5 cze 17:07
edyta123467: wlasnie, czyli rozw. Basi jest poprawne,tak?
5 cze 17:08
konrad: ano
5 cze 17:11
edyta123467: w zad2 w np.1 wyjdzie: m> 2/3 i m<−2/3 ?
5 cze 17:14
edyta123467: ale np. 2 z zad 2
![](emots/2/pytajnik.gif)
![](emots/2/pytajnik.gif)
nie mam pojecia
5 cze 17:18
konrad: tak
5 cze 17:19
konrad: a czego w 2.2 nie rozumiesz?
5 cze 17:20
edyta123467: wynik koncowy jest m nalezy (−{5}/5;{5}/5);\ 0
![](emots/2/pytajnik.gif)
reszta chyba juz ok. tylko to jedno
5 cze 17:23
konrad: a co to znaczy "(−{5}/5;{5}/5);\ 0"
5 cze 17:25
edyta123467: tak do tego przedziału( z pierwiastkami w licznikach) z wyłaczeniem zera.
5 cze 17:27
5 cze 17:29
edyta123467: nie.
bez nieskonczonosc
5 cze 17:31
edyta123467: i jak to zrobic poklej
5 cze 17:31
konrad: ale taki ma być wynik jak podałem
5 cze 17:38
edyta123467: w odp. jest bez nieskonczonosci. tylko z wylaczeniem zera
5 cze 17:40
konrad: a tak, zgadza się, pomyliłem znaki
5 cze 17:43
edyta123467: oo super. a napiszesz krok po kroku?
5 cze 17:43
konrad: no przecież to tak samo..
22−4m*5m>0
4−20m2>0
−20m2>−4
5m2<1
m2<1/5
m<√1/5 ⋁ m>−√1/5
można tak zostawić a można √1/5 zamienić na √5/5
5 cze 17:47
Eta:
| √5 | | √5 | |
zad2/ 2) odp: m∊(− |
| , |
| ) \ {0} |
| 5 | | 5 | |
5 cze 17:48
edyta123467: dzieki
5 cze 17:56