Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f(x,y) = x^2 - xy +y^2
Wera: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f(x,y) = x2 − xy +y2
5 cze 15:14
5 cze 15:24
Wera: f(x,y) = x2−xy +y2
f'(x)2x−1
f'(y) = −x +2y
{2x−1=0
[−x+2y=0
{x=1/2
[−1/2 + 2y = 0
x=1/2
y=1/4
Co teraz ?
5 cze 17:32
Krzysiek: pochodna po 'x' źle policzona, potem liczysz pochodne drugiego rzędu
5 cze 17:34
Wera: f'x= 2x−y −−> poprawione ?
f''xx = 2
f''yy= 2
f''xy = 0
f''yx=0
i co teraz ?
5 cze 17:48
Krzysiek: f''xy =f''yx =−1
tak jak w linku masz napisane, liczysz odpowiedni wyznacznik
5 cze 17:51
konrad: obliczasz wyznacznik hesjanu:
|2 0|
det |0 2| =....
5 cze 17:51
konrad: czyli :
|2 −1|
|−1 2|
nie spojrzałem, że źle policzyłeś/łaś pochodne
5 cze 17:52
antonio: f(X,Y)=X2+2Y2−2XY−4X
3 cze 23:05
wredulus_pospolitus:
antonio −−− odświeżasz temat z przed roku ... zajrzyj do linku podanego ... przeczytaj
instrukcję i rozwiąż
a jeżeli nie potrafisz liczyć pochodnych cząstkowych ... to od tego zacznij naukę
4 cze 00:16
słaby z matmy: | | x3 | | 3x | |
może ktoś rozwiąże takie zadanie f(x,y)= |
| − |
| f ' x f ' y |
| | y2 | | y | |
3 sty 12:54