ekstrema funkcji całki
marcinw: oblicz ekstrema funkcji
−4y3 + 12xy − x2 − 24y − 6x +1
5 cze 10:03
5 cze 10:05
marcinw: widziałem to . i nic.
mam też niemalże podobne zadanie. tyle ze jest np. −4y3 ale też robię błędy
byłbyś tak miły mi go zrobić?
5 cze 10:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to tak....
liczysz:
f'
x
f'
y
nastepnie rozwiazujesz uklad równań:
obliczasz:
f''
xx
f''
xy
f''
yx
f''
yy
robisz wyznacznik macierzy postaci:
|f''
xx f''
xy|
|f''
yx f''
yy|
wyliczasz ów wyznacznik dla każdej pary, która Ci wyszła w układzie równań, z OSOBNA

podstawiając pod x i y to co wyszło w układzie równań.
Jeżeli:
wyznacznik < 0 −−− brak ekstremum
wyznacznik = 0 −−− jesteś w czarnej dupie bo metoda nie pokazuje, czy jest czy nie ma ekstremum
wyznacznik > 0 −−− jest ekstremum
jeżeli f'
xx>0 −−− to minimum
jeżeli f'
xx<0 −−− to maksimum
5 cze 10:13
Basia:
sorry, że się wtrącam, ale może tak:
policz f'x i f'y
podaj wyniki; zobaczymy czy jest dobrze
w ten sposób krok po kroku może to sam rozwiążesz jeżeli uda się wyłapać gdzie robisz błąd
5 cze 10:16
marcinw: schemat robienia znam
mógłbyś mi obliczyć
f''xx f''xy f''yx f''yy bo chce porownać czy dobrze zrobiłem.
5 cze 10:16
marcinw: f'x(xy)= −12y2+12y+24
f'y(xy)=12y −2x−6
5 cze 10:26
Aga1.: f'x(x,y)=12y−2x−6
f'y(x,y)=−12y2+12x−24
5 cze 10:31
Basia:
no to od razu mamy błąd
f'x = 12y −2x − 6
f'y = −12y2 + 12x − 24
jeżeli rozumiesz dlaczego tak jest to znajdź teraz miejsca zerowe pierwszych pochodnych
5 cze 10:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
f'x −−− źle (to raczej miało być f'y, ale i tak będzie źle)
f'y −−− źle −−− to jest cholera wie co to jest
5 cze 10:32
marcinw: ok. to prosze jeszcze o sprawdzenie
f''xx= −24y
f''xy=12
f''yx=2
f''yy=2
układ równości
12y−2x+6
−12y
2+12x−24
5 cze 10:43
Basia:
f"xx = −2
f"xy = 12
f"yx = 12
f"yy = −24y
Ty to liczysz jakoś "na opak"
12y −2x − 6 = 0 /:2
−12y2 + 12x − 24 = 0 /:12
6y − x − 3 = 0
−y2 + x − 2 = 0
x = 6y −3
−y2 + 6y −3 −2 = 0
−y2 +6y − 5 = 0 /*(−1)
y2 − 6y + 5 = 0
Δ itd.
5 cze 10:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
marcinw
ile wynosi pochodna
PO X'sie z: 3x
2 − 3y
4 + 4xy
2 − 5xy − 7y

i po Y'ku także oblicz
ale napisz krok po kroku (ile z którego członu Ci wychodzi)
to zobaczymy gdzie jakie błędy robisz ... bo źle liczysz pochodne
5 cze 10:52
Ilona: Mam zadanie: Oblicz ekstremum funkcji f(x,y)=8x2(x+y−1). Pomożecie?
24 maj 13:43