Oblicz długość ramienia trójkąta równoramiennego znając punkty o współrzędnych
Jowita: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Punkty o współrzędnych A (−3, −5), B (4,−1), C (−2,3) są wierzchołkami trójkąta
równoramiennego. Oblicz długość ramienia tego trójkąta. Z góry dziękuję
Gustlik: Jowita, to się najlepiej "je" z wektorów jeżeli w
→=[w
x, w
y] to |w|=
√wx2+wy2, nie baw
się w "jedzenie" tasiemcowymi wzorami typu
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html , bo się nabawisz niestrawności. Liczysz
współrzędne wektora a potem jego długość i masz to samo, a zapis prostszy. Tu masz dobre
wzory:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1623.html i
https://matematykaszkolna.pl/strona/1624.html .
A (−3, −5), B (4,−1), C (−2,3)
AB
→=[4−(−3), −1−(−5)]=[7, 4]
AC
→=[−2−(−3), 3−(−5)]=[1, 8]
BC
→=[−2−4, 3−(−1)]=[−6, 4]
|AB|=
√72+42=
√49+16=
√65
|AC|=
√12+82=
√65
|BC|=
√(−6)2+42=
√36+16=
√52=2
√13
Odp: Ramię =
√65