Zadanie maturalne
Patrycja: Spośród liczb: −9, −7, −5, −3, −1, 0, 2, 4, 6, 8 losujemy dwie rózne liczby a i b, a
następnie zapisujemy ich iloczyn a * b. Oblicz i porównaj prawdopodobieństwa zdarzeń Ai
B, jeżeli: A oznacza zdarzenie, że iloczyn a * b jest liczbą nieujemną.
Rozwiązanie:
Liczb: 10
a − 10 sposobów
b − 9 sosobów
Stąd 9 * 10 = 90
a * b > lub równe 0 czyli: pierwsza <0 druga <0
pierwsza >0 druga >0
pierwsza =0 druga >0
pierwsza >0 druga =0
5*4+4*3+1*4+4*1=40
Niech Ktoś sprawdzi gdzie mam błąd! Z góry dzięki
27 kwi 22:48
@Basia:
pierwsza=0 ⇒ druga dowolna
druga=0 ⇒ pierwsza dowolna
bo 0*cokolwiek = 0
Podobne zadanie (tylko 12 liczb do wyboru) w poście
14837
27 kwi 22:54
Patrycja: teraz mi wyszło 51 cos jeszcze mam źle
27 kwi 22:58
Patrycja: znaczy się 60 a w odpowiedziach jest 50
27 kwi 22:58
Patrycja: co jest nie tak
27 kwi 23:04
matematyk;|: ile Ci wyszło par liczb takich zeby ich iloczny byl dodatni?
27 kwi 23:09
@Basia:
Nie denerwuj się, to jakiś głupi błąd rachunkowy:
5*4 + 4*3 + 1*9 + 1*9 = 20+12+18 = 50
27 kwi 23:11
matematyk;|: wogole jaki powinien byc wynik?
27 kwi 23:11
Patrycja: Dzieki Basia

Tak to jest... sama bym na to nie wpadła
27 kwi 23:12
Patrycja: Pomożesz mi jeszcze w jednym... powiedzmy że podobne
27 kwi 23:14
@Basia: Pisz.
27 kwi 23:15
matematyk;|: mozesz podac wynik
27 kwi 23:15
Patrycja: Tutaj nie mam wogóle pojęcia jak się zabrać za to!
Dany jest szcześcian o wierzchołkach ABCDA1B1C1D1 i krawędzi długości 1
Wybieramy losowo dwa wierzchołki tego sześcianu. Wyznaczają one odcinek, którego są
końcami. Niech A oznacza zdarzenie,że losowo wybrane wierzchołki wyznaczyły odcinek
długości 1, natomiast B− zdarzenie, że losowo wybrane wierzchołki wyznaczyły odcinek
długości √2
Oblicz i porównaj podobieństwa zdarzeń A i B
27 kwi 23:18
Patrycja: Wynik 50 tak jak Basia rozwiązała
27 kwi 23:19
@Basia:
@matematyk 50
27 kwi 23:19
matematyk;|: odp do tego2 zadania to 37?
27 kwi 23:28
Patrycja: No zgadza się ale ja potrzebuje rozwiązanie nie wiem jak to wyliczyć
27 kwi 23:30
@Basia:
W sześcianie mamy:
12 krawędzi o długości 1
12 przekątnych ścian o długości √2
4 przekątne sześcianu o długości √12+√22 = √1+2=√3
Wierzchołków mamy 8
Czyli wybieramy 2 z 8
|Ω| = 8*7
A − odcinek długości 1 ⇔ krawędź sześcianu
każdy wierzchołek jest końcem 3 krawędzi
czyli pierwszy dowolny, drugi na 3 sposoby
|A| = 8*3
B − odcinek długości √2 ⇔ przekątna ściany
każdy wierzchołek jest końcem trzech przekatnych
czyli pierwszy dowolny, drugi na 3 sposoby
|B| = 8*3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
drugi sposób:
zamiast wybierać wierzchołki wybieramy odcinki
wszystkich jest 28
tych o dł.1 jest 12
tych o dł.√2 też 12
27 kwi 23:31
matematyk;|: sorka ale ja nie jestem za dobry w tłumaczeniu takich zadan

ale widze ze rozwiązujesz arkusze z Pazdro
27 kwi 23:31
Patrycja: No rozwiązuje... heh bardziej staram się rozwiązywać ale ćos mi nie idzie

hmm... Pazdro? pozdro mialo byc

Dzieki Basia
27 kwi 23:35
matematyk;|: Pazdro tak sie nazywa to wydawnictwo
27 kwi 23:38
Patrycja: heheee a no tak

skąd wiesz?
27 kwi 23:40
matematyk;|: bo tez je rozwiazuje
27 kwi 23:41
Patrycja: hehee...ale z tego co widze to tobie bez wiekszych problemów idzie
27 kwi 23:43
matematyk;|: no co Ty mowisz, akurat te zadania mi sie udalo rozwiazac

ale reszta to dramat jakis jest
27 kwi 23:45
Patrycja: ja pierdziule nie ma zadania chyba ktore cale bym w calosci rozwiazala zawsze jakas buba
wyjdzie
27 kwi 23:47
matematyk;|: jaka mature zdajesz pods czy roz?
27 kwi 23:48
Patrycja: podstawową heh gdzie ja i rozszerzona
27 kwi 23:49
matematyk;|: a tam nie marudz

bedzie dobrze

przynajmniej mam taka nadzieje
27 kwi 23:51
Patrycja: no kurde stres jest taki ze szok tym bardzie jak sie okazuje ze nie potrafie zadnego
zadania obliczyc
27 kwi 23:52
matematyk;|: te zadania z pazdro sa trudne przynajmniej tak mi nauczycielka mowila
27 kwi 23:54
Patrycja: no jasne jasne... chcesz mnie pocieszyc
27 kwi 23:56
matematyk;|: no taki miale zamiar

27 kwi 23:57
Patrycja: a już uwierzyłam... a tu lipa
27 kwi 23:58
matematyk;|: 
nie bedzie tak zle
28 kwi 00:00
Patrycja: no oby
28 kwi 00:01
matematyk;|: a gdzie pozniej wybierasz na studia?
28 kwi 00:02
Patrycja: wiesz dopoki nie mam maturki w reku to nie mysle konkretnie... ogolnie to w kieunku
ekonomicznym
28 kwi 00:03
Patrycja: co miales na koniec z maty?
28 kwi 00:08
matematyk;|: 4 aty
28 kwi 00:13
Patrycja: 3
28 kwi 00:16
Patrycja: ide spac dobranoc

powodzenia na maturce
28 kwi 00:18
matematyk;|: nie dziekuje i wzajemnie

dobranoc
28 kwi 00:23