prawdopodobieństwo
....................: Witam... to znowu ja

i takie zadanko:
Spośród liczb −10, −8, −6, −4, −2, 0, 1, 3, 5, 7, 9, 11 losujemy dwie różne liczby x i y,
a następnie tworzymy iloczyn xy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) A − iloczyn xy jest liczbą niedodatnią,
b) B − iloczyn xy jest liczbą większą od 60.
27 kwi 16:25
@Basia: Pomagam
27 kwi 16:34
@Basia:
Masz 12 liczb. Wybierasz 2 różne.
Stąd |Ω| = 12*11 = 132
A − iloczyn jest ≤0 ⇔ (pierwsza < 0 i druga>0) lub (pierwsza=0 i druga dowolna≠0) lub
(pierwsza>0 i druga<0) lub (pierwsza dowolna≠0 i druga=0)
|A| = 5*6 + 1*11 + 6*5 + 11*1 = 30 + 11 + 30 + 11 = 82
B − iloczyn > 60
po prostu liczymy "ręcznie" wszystkie możliwości
(−10,−8) (11,9) (11,7) (9,7)
(−8,−10) (9,11) (7,11) (7,9)
|B| = 8
27 kwi 16:51
....................: dzieki i znowu moja głupota mnie zabolała
27 kwi 20:06