Podaj resztę z dzielenia wielomianu W(x)
robert: Podaj resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian P(x) jeżeli :
nie mam pojęcia jak się za to zabrać z góry dziękuje za pomoc
a) W(x)=6x5−4x4−2x3+2x2−x+6 , P(x)=x−4
b)W(x)=3x4−12x3+6x2−3x+12 .P(x)=x+2
1 cze 20:33
1 cze 20:34
robert: ok zaraz postaram się tym rozwiązać podam wynik a Ty sprawdzisz czy dobrze z góry dzięki
Arturze z naszego układu słonecznego
1 cze 20:37
picia:
nie wiem czy juz mi sie mozg lasuje ale nie wystarczy policzyc np w a) W(4)?
1 cze 20:38
robert: no ja nie mam pojęcia jak to w ogóle zrobić więc jakieś rady na razie licze tym niby homerem :
D
1 cze 20:40
picia: hoRnerem

pytam
Artura
1 cze 20:41
Artur z miasta Neptuna:
picia ... oczywiście że wystarczy ... ale nie zaszkodzi mu jeżeli będzie kojarzył Hornera (gdy
będzie musiał już podzielić wielomian i coś dalej robić)
1 cze 20:43
picia: uff
1 cze 20:47
Artur z miasta Neptuna:
picia ... ale chyba jednak szybciej hornerem będzie niż liczyć 6*45−4*44−2*43+2*42−4+6
1 cze 20:50
picia:
dla mnie szybciej zrobic na kalkulatorze podstawic

pamietam tez takie zadania ze w poleceniu bylo: podaj reszte z dzielenia....nie wykonujac
dzielenia.
i wlasnie z twierdzenia Bezout sie korzysta.
1 cze 20:53
robert: 6*1024−4*256−2*64+2*16−4+6
6144−1024−128+32−4+6
5 026 o to chodzi i rozwiązane ?
1 cze 23:57