Różniczki, zadania!
NugeMic: Cześć, mam 4 zadania, z którymi potrzebuję JAKIEJKOLWIEK pomocy:
1. Obliczyć pole ograniczone wykresami funkcji f(x)=6x
2 − 7x i g(x)=3x
2 + 5x
2. Obliczyć objętość bryły, która powstaje przez obrót wykresu funkcji f(x)=
√lnx dookoła osi
ox dla x∊ [1,4]
3. Wyznaczyć ekstrema funkcji f(x,y) = 12xy − 2x
3 − 6y
2 określonej dla (x,y)∊ R
2
4. Rozwiązać równanie różniczkowe x'' − 4x' − 12x = 0 z warunkiem początkowym x(0)=1, x'(0)=6
Za pomoc − postawię piwo, jak ktoś z Warszawy, albo wyślę drobne zł na piwko.
1 cze 19:33
1 cze 19:39
1 cze 19:40
NugeMic: Tutaj oryginał owych zadań:
http://i.imgur.com/rvONl.jpg
Ok − co do 1., to przypomniałem sobie już jak to liczyć.
Co z pozostałymi? Szczególnie zadanie 3?
No i jeszcze jedno: jak się liczy/wyznacza monotoniczność funkcji?
1 cze 19:47
1 cze 20:08
NugeMic: Odnośnie zadania nr 3:
Ok zatem mam f'x = 12y − 6x2
f'y = 12x−12y
f'xx = 12x
f'xy = 12
f'xy = 12
f'yy = −12
(dobrze?)
I co dalej?
1 cze 20:38
Artur z miasta Neptuna:
robisz układ równań:
| ⎧ | f'x = 0 | |
| ⎩ | f'y=0 | i wyliczasz dla jakich par (x,y) takie układ ma sens
|
następnie liczysz wyznacznik z macierzy:
| f'
xx f'{xy} |
| f'
yx f'{yy} |
pod x,y wstawiając współrzędne wyznaczone z układów (jak wyjdzie np. 4 par to dla każdej pary
robisz wyznacznik ... badając czy w tym punkcie (x,y) może być ekstremum
reszta jak w opisie podesłanym
1 cze 20:48
Artur z miasta Neptuna:
f'xx = −12x
1 cze 20:48
NugeMic: Nie rozumiem.. jak to będzie wyglądało podstawiając te liczby, które wyliczyłem?
I jestem dość pewien, że jak rozwiązywałem to kilka miesięcy temu, to bez macierzy wychodziły
dobre wyniki − da się jakoś tą macierz obejść?
1 cze 20:56
Artur z miasta Neptuna:
NA PEWNO wyznacznik macierzy kwadratowej liczyłeś −−− 'bo tak' się robi
1 cze 21:14
Artur z miasta Neptuna:
z układu wyszły Ci pary: (0,0) oraz (2,2)
dla (0,0) macierz wygląda tak
| −12*0 12|
|12 −12| <0 // czyli brak ekstremum
dla (2,2)
|−24 12|
|12 −12| >0 // jest ekstremum
f'xx(2,2) <0 // jest to maksimum
f(2,2) = .... // wartość maksimum
1 cze 21:17
NugeMic: Jeszcze co do zadani 4, to będzie tak:
r
2−4r−12=0 − równanie charakterystyczne
Δ=4x4 − 4x(−12x1)= 16 + 48 = 64
√Δ=8
r
1=−2
r
2=6
FUR tworzy x
1(t)=e
r1t=e
−2t , x
2(t)=e
r2t=e
6t
CORJ: x(t)=C
1X
1(t) + C
2X
2(t)
x(t) = C
1e
−2t + C
2e
6t
C
1C
2∊R
x" − 4x' − 12x = 0
z wł. początkowych x(0)=1 x'(0)=6
1=x(0)=C
1+C
2
x'(t)=−2C
1e
−2t + 6C
2e
6t
I tu nie mam zielonego pojęcia co dalej.
1 cze 21:20
NugeMic: Racja, Artur, liczyłem z macierzą.

Przypomniało mi się, jak mi to napisałeś. I na tym koniec
zadania 3?
To rzuć okiem, co z zadaniem 4 proszę.
1 cze 21:26
Artur z miasta Neptuna:
4 zadanie to miłe równanie różniczkowe jednorodne (chyba)
x'' − 4x' − 12x = 0 ≈ r2 − 4r − 12 = 0 ⇔ (r−6)(r+2) = 0 ⇔ r=6 ⋁ r=−2
r=6 ⋁ r=−2 ⇔ x = c1e6x + c2e−2x
i teraz podstawiasz warunki początkowe aby wyznaczyć c1 i c2
1 cze 21:34
NugeMic: Pod co podstawiam?

Gubię się, bo próbuję naraz wszystkiego się nauczyć. −
−
1 cze 21:39
Artur z miasta Neptuna:
xjakaś pochodna = rdo takiej potęgi co rząd pochodnej
rozwiązujesz powstały wielomian
miejsca zerowe wstawiasz do wzoru x = Ce(miejsce zerowe)t + kolejne miejsca
oczywiście powinno być x(t) = c1e6t + c2e−2t
1 cze 21:47
Artur z miasta Neptuna:
zresztą sam zrobiłeś to zadanie
1 cze 21:48
Artur z miasta Neptuna:
masz:
| ⎧ | 1 = C1 + C2 | |
| ⎩ | 6 = −2C1 + 6C2 |
|
i wyliczasz
1 cze 21:49
NugeMic: No właśnie i tu nie byłem pewien czy dobrze zrobiłem i co dalej, a to najzwyklejszy układ
równań..

C
1=0
C
2=1
Tak?
A zadanie 3 już skończone?
1 cze 21:55
Artur z miasta Neptuna:
tak ... i tak
1 cze 21:56
NugeMic: Ufff, dotarliśmy, udało się!
Dobra, a jak to jest z monotonicznością funkcji? Kiedy jest rosnąca a kiedy malejąca?
1 cze 21:58
Artur z miasta Neptuna:
funkcja jednej zmiennej?
f'>0 to f↗
f'<0 to f↘
1 cze 21:59
Artur z miasta Neptuna:

no to od razu wklęsłość i wypukłość
1) wypukła ... gdy f''>0
2) wklęsła ... gdy f''<0
1 cze 22:01
NugeMic: Okej, a przy wyliczaniu ekstremów trzeba też wyliczyć na koniec czy funkcja jest rosnąca czy
malejąca i trzeba narysować schematyczny wykres funkcji, nie?
Da się to zrobić dla zadania 3?
1 cze 22:03
Artur z miasta Neptuna:
dla funkcji dwóch zmiennych NIE

dla funkcji jednej zmiennej −−− może bez szkicu ... ale monotoniczność jak najbardziej
1 cze 23:22
NugeMic: Ok o to mi chodziło.

Dzięki!
2 cze 00:02
ss: y'−y=2excos2x
23 maj 17:58