naszkicuj wykres funkcji f.
mariola: naszkicuj wykres funkcji f. odczytaj wspolrzedne punktow, w ktorych wykres przecina osie uklado
wspolrzednych. okresl monotonicznosc tej funkcji.
a) f(x)=2x+3
b) f(x)=(√2)x−2
c) f(x)=3*3−x
d) f(x)=2−x+3
e) f(x)=42−x
f) f(x)=−3−x
Basia:
najpierw poczytaj tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/187.html
ad.a
zaczynamy od wykresy g(x) = 2
x
i przesuwamy go o 3 jednostki w lewo bo f(x) = 2
x+3 = 2
x−(−3) czyli p=−3
funkcja jest rosnąca
na osi OX y=0 czyli 2
x+3 = 0 a to jest niemożliwe
wykres nie przecina osi OX
na osi OY x=0 czyli f(0) = 2
0+3 = 8
punkt przecięcia z OY to (0,8)
pozostałe próbuj rozwiązać sama
w (b) nie przejmuj się
√2 √2>1 wykres jest tego samego typu co w (a)
| | 1 | | 3 | | 1 | |
w (c) f(x) = 3* |
| = |
| = |
| = (13)x−1 |
| | 3x | | 3x | | 3x−1 | |
w (d) zapisz jak w (c)
| | 42 | | 1 | |
w (e) f(x) = 42−x = 42*4−x = |
| = |
| = (14)x−2 |
| | 4x | | 4x−2 | |
w (f) f(x) = − (
13)
x nie masz przesunięcia tylko symetrię względem osi OX