całka podwójna
ania: Cześć, same całki umiem robić ale nie potrafię "ogarnąć" jak zabrać się do podwójnych.
Czy ktoś na prostym przykładzie np.∫∫(x+2y)dxdy x=0 y=0 x+y=1 wytłumaczyć jak się to robi?
Wiem że te 3 podane wartości to tak jakby wierzchołki trójkąta podstawy bryły której objętość
liczę całkując, ale co zrobić z tym dalej? Tu na stronie niestety nie znalazłam odpowiedzi.
1 cze 14:22
Bezimienny:
1. Narysuj
2. Napisz jak zmieniaja się x i y
3. Oblicz dwie całki oznaczone (iterowane)
1 cze 14:29
Krzysiek: zaczynasz od narysowania obszaru po którym masz całkować, potem wybierasz sobie po czym
najpierw całkujesz, czy po 'x' czy po 'y'
wybierzmy tak jak w przypadku całki oznaczonej pojedynczej
(dygresja: jak korzystasz z tego wzoru
∫ab (f(x)−g(x) dx =∫ab (∫g(x)f(x) dy )dx
do obliczenia pola zawartego pomiędzy funkcjami: y=f(x) , y=g(x):
to tak naprawdę liczysz całkę podwójną )
po 'x' więc trzeba określić jakie funkcje 'y' ograniczają nam ten obszar,
od dołu będzie to funkcja: y=0 od góry: y=1−x
całkujemy po 'x' czyli: x∊[0,1]
zatem całka iterowana to:
∫01 (∫01−x (x+2y) dy )dx
1 cze 14:34
Basia:

zamieniasz na całki iterowane
0∫
1 [
0∫
1−x (x+2y) dy ] dx =
0∫
1 [ xy + y
2 0|
1−x ] dx =
0∫
1 [ x(1−x) + (1−x)
2 ] dx =
0∫
1 [ x − x
2 + 1 − 2x + x
2] dx =
0∫
1 [−x+1] dx =
[ −
12x
2 + x ]
0|
1 =
−
12+1 =
12
1 cze 14:36
Bezimienny:
możesz też zapisać tak: ∫01dx∫01−x(x+2y)dy
1 cze 14:37
ania:

x zmienia się od 0 do 1, a y to 1−x ?
1 cze 14:38
Bezimienny: 0 ≤ y ≤ 1−x
1 cze 14:39
Basia: właśnie tak

i y zmienia się od 0 do 1−x (nie do 1 bo wtedy byłby kwadrat)
1 cze 14:39
ania: dzięki, wydaje mi się że zrozumiałam, jak będę miała problemy z trudniejszymi to napiszę

pozdro
1 cze 14:45
Damian#UDM: A mnie zastanawia skąd w liczeniu całki w nawiasie x+2y, nie mogę tego zrozumieć
19 wrz 23:26
ICSP: Bo taka jest treść zadania?
Jak masz zadanie:
Rozwiąż równanie: x2 + 5x + 4 = 0
To również pytasz dlaczego x2 + 5x + 4 = 0?
19 wrz 23:57
Damian#UDM: No racja, pomyliłem chyba post

Sorki za niedopatrzenie!
20 wrz 00:23
20 wrz 00:25