Rozwiąż równanie wykładnicze
Agata: Rozwiąż równanie wykładnicze :
a)
3x−127 = 9
x
b) 25
x+3 *
15 = 5
x
Dzięki
1 cze 14:10
Basia:
ad.a podstaw 27 = 33 9=32
ad.b podstaw 25=52 15 = 5−1
i wykonaj działania na potęgach
1 cze 14:12
picia:
zamien zeby miec to samo w podstawie potegi. np:
27=33
1 cze 14:13
Agata: ale nie wiem jak dalej wykonuje sie dzialania na potegach
1 cze 14:38
1 cze 14:41
1 cze 14:41
Agata: prawdę mówiąć w ogóle tego nie rozumiem... w a wyszło mi tak :
3x−127 = 9x
27 = 33
9 = 32
3x−133 = 32*x
1 cze 14:58
Basia:
no i dobrze wyszło
| | ax | |
teraz dalej: |
| = ax−y |
| | ay | |
zastosuj to do wyrażenia po lewej; co dostaniesz ?
1 cze 15:00
Agata: 3
x−1−3 = 3
x−4 ?
dobrze? kurde, trudne to jest
1 cze 15:03
picia: dobrze
1 cze 15:13
Agata: a pomożesz mi jeszcze w przykladzie b ?
bo wyszlo mi tak :
25x+3 * 15 = 5x
25= 52 15 = 5−1
52(x+3) * 5−1 = 5x
52x+6 * 5−1 = 5x
i nie wiem co dalej...
1 cze 15:17
picia:
ale w tamtym to jeszcze nie koniec. przeciez masz policzyc x..
widze ze zalapalas

zaraz do tego wrocimy tylko dokoncz pierwsze.
1 cze 15:20
picia:
ja znikam zaraz. zeby obliczyc x to przyrownaj wykladniki jak juz masz te sama podstawe potegi.
w b) skorzystaj ax*ay=ax+y i potem tez przyrownaj
1 cze 15:27
Basia:
co z Tobą Agata ? dobrze Ci szło, trzeba dokończyć
1 cze 15:52
Agata: licze licze, musialam cos zrobić.
1 cze 15:57
Agata: w a wyszło mi to co pisalam a w b wyszlo :
52x+5 = 5x
i nie wiem jak to porownać
1 cze 16:10
Basia:
ax = ay ⇔ x=y
czyli mamy
2x+5 = x
x = −5
tak samo trzeba skończyć poprzednie
3x−4 = 32x
czyli .......................
1 cze 16:13
Basia:
P.S. po to sprowadzamy każdą stronę do jednej potęgi takich samych podstaw, żeby potem móc te
podstawy opuścić i porównać wykładniki
1 cze 16:15
Agata: dobra zrobilam!
w a nie bede pisala juz obliczen, wyszlo mi x=−4 mysle, ze to jest dobrze.
Dzięki wielkie !
1 cze 16:20
Agata: jeszcze to mam do rozwiazania, ale tez nie potrafie nawet patrzac na wzory, dla mnie to jest
czarna magia...
rozwiazac rownanie
a) logx + log2 = log14
b) log2x − log23 = 5
c) logx + log(x+1) = log6
1 cze 16:22
Basia:
ad. poprzednie x= −4 czyli dobrze
funkcja logarytmiczna jest funkcją odwrotną funkcji wykładniczej
działania są po prostu odwrotne
log
ax + log
ay = log
a(x*y)
logx+log2 = log14
log(2x) = log14
2x = 14
log
ax − log
ay = log
axy
log
2x − log
23 = 5
5 trzeba zastąpić logarytmem
log
2z = 5 ⇔ z=2
5 = 32
5 = log
2(32)
logx+log(x+1) = log6
log[x(x+1)] = log6
x(x+1) = 6
x
2 + x − 6 = 0
1 cze 16:31
Agata: super, dzięki! mam juz wszystko lecę do szkoly nie dalabym rady bez Was!
1 cze 16:37