sprowadz do postaci kanonicznej i iloczynowej
adam: sprowadz do postaci kanonicznej i iloczynowej
f(x)=5x2−3x−8
31 maj 19:52
31 maj 19:52
Ajtek:
Tutaj masz podpowiedź
69
31 maj 19:53
Ajtek: Cześć
Eta 
.
31 maj 19:53
marta : y=5(x−0,3)2−8,45 kanoniczna
y=5(x−1,6)(x−1) iloczynowa
31 maj 20:28
picia: źle
31 maj 20:34
marta : a dlaczego co jest żle
31 maj 20:40
picia:
napisz ile jest √Δ
31 maj 20:42
marta :
√Δ
=13
31 maj 20:45
picia: dobrze
policz jeszcze raz pierwiastki (msc zerowe).
31 maj 20:46
marta : a u ciebie ile wyszło √Δ
31 maj 20:46
picia: 13, napisalem ze dobrze.
pierwiastki to
x1= −1
x2= 1,6
31 maj 20:51
marta : x1=−1
x2=1,6
31 maj 20:52
Ajtek:
picia sprawdź swoje obliczenia
31 maj 20:53
picia:
postac iloczynowa y=a(x−x1)(x−x2)
31 maj 20:54
picia:
a co mam źle Ajtek bo nie widze..
31 maj 20:54
Ajtek:
Znaki przy pierwiastkach
31 maj 20:56
31 maj 20:57
marta : y=5(x−0,3)2−8,45 kanoniczna
y=5(x−1,6)(x+1) iloczynowa
czy teraz dobrze?
31 maj 20:57
picia: teraz jest dobrze.
31 maj 20:59
marta : super gdzie teraz obliczamy ?
31 maj 21:00
picia: to juz koniec zadania
31 maj 21:01
marta : wiem że koniec ale przed chwilą obliczałyśmy na 2 stronach to teraz trzeba przejśc na trzecią
31 maj 21:06
picia: ja to on

jesli chodzi Ci o jakies inne zad to po prostu dodaj jako nowe zadanie.
31 maj 21:08