Zadanie
Marlena: Gupa szachistów zorganizowała rozgrywki, w których każdy zawodnik z każdym innym
zawodnikiem miał rozegrać jedną partię. Postanowiono rozgrywać po 5 partii dziennie.
Rozgrywki trwały 9 dni. Ilu szachistów uczestniczyło w tych rozgrywkach?
27 kwi 16:27
@Basia: Patrz
14055. Tam jest rozwiązanie.
27 kwi 16:31
tim:

Takie sytuacje można roztrzygnąć wielokątem foremnym.
Przykładowo mamy czterech graczy, każdy gra z każdym bliskim (boki) oraz naprzeciwko
(przekątne), tak więc każdy gra z każdym.
5patrii dziennie * 9dni = 45 partii
Więc
ilość przekątnych wielokąta + ilość boków = 45
0,5n(n−3) + n = 45
wzór na ilość przekątnych
n = 10
Odp. Było 10
27 kwi 16:31
tim: Basiu są łatwiejsze sposoby
27 kwi 16:32