nieparzystość funkcji!!! Wyznacz te wartości parametru dla których funkcja
uczeń: Pomocy! Funkcja liniowa! wyznacz te wartości parametru m, dla któzych funkcja liniowa o
wzorze f(x)=−(m2+1)x +1/2m +3
jest malejąca i nieparzysta
30 maj 11:33
ICSP: a wiesz kiedy funkcja jest nieparzysta ?
30 maj 11:40
uczeń: No tak. kiedy −x należy do dziedziny i kiedy f(−x)=−f(x)
30 maj 11:41
ICSP: czyli inaczej :
f(x) = −f(−x)
wystarczy podstawić.
30 maj 11:42
uczeń: no dobrze. (m2+1)−x+1/2m+3=−[(m2+1)x+1/2m+3]
(m2+1)−x+1/2m+3=(m2+1)−x−1/2m−3 i jak mam tutaj zredukować te wyrażenia
podobne?
30 maj 11:50
ICSP: | | 1 | |
f(x) = −(m2+1)x + |
| + 3 |
| | 2m | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−f(x) = −[−(m2+1)(−x) + |
| + 3] = −[(m2+1)x + |
| + 3] = −(m2+1)x − |
| − 3 |
| | 2m | | 2m | | 2m | |
| | 1 | | 1 | |
−(m2+1)x + |
| + 3 = −(m2+1)x − |
| − 3 |
| | 2m | | 2m | |
2(m
2+1)x = 0
(m
2+1)x = 0
O ile się nigdzie nie pomyliłem bo głupoty wychodzą. Sprawdzę jak wrócę.
30 maj 11:53
pigor: ... lub tak :
funkcja liniowa dana wzorem
y=ax+b będzie funkcją
nieparzystą , czyli wykres
prostej będzie symetryczny względem punktu (0,0) ⇔ (a≠0 i b=0) lub (a=0 i b=0) , ale
u ciebie a=−(m
2+1)<0 dla każdej wartości m∊R , czyli
f malejąca dla m∊R , więc aby
twoja
f
nieparzysta wystarczy , że
12m+3=0 / *2m ⇔ 1+2m=0 ⇔
m=−12 .
30 maj 13:11
pigor: ... podsumowując, czyli odpowiadając na pytanie − koniunkcję
i ... −
− powiem, że funkcja liniowa f dana wzorem
f(x)= −(m
2+1)x +
12m+3 jest
malejąca i nieparzysta ⇔
m=−12
30 maj 13:23
uczeń: Dzięki Wielkie

! ale powiedz mi,dlaczego pod uwagę bierzemy TYLKO wspólczynnik b czyli 1/2 m
+3?
30 maj 13:23
ICSP: Czyli w trzeciej linijce od końca źle skróciłem.
30 maj 13:24
30 maj 13:44
pigor: o jakim zaśmiecaniu mówisz kolego
Mateuszu 
, ja pokazuje inny sposób adekwatny dla
funkcji liniowej

a co do pytania dlaczego tylko biorę
12m+3, uzasadniam wydaje mi się wystarczająco w
poście z godz 13.11 i nie mam zamiaru nic dodawać .
30 maj 13:56
Mateusz:
O takim jaki zrobił/a osoba teraz o nick−u uczeń.
30 maj 14:01
pigor: ... cóż, ja rozumiem tę osobę
uczeń , bo wydaje mi się, że tamta odpowiedź nic mu nie
pomogła ?! , a może takiej broni "armaty" na sprawdzenie nieparzystości po prostu nie znał i
chciał więcej szczegółów . ...
30 maj 15:58
Mateusz:
Może może

ale mniejsza o to liczy sie to żeby chociaż spróbować samemu rozwiązać skoro
stwierdził w tamtym poście "Tyle to ja wiem" no to skoro wie tzn że chyba tez powinien to
rozumieć a przynajmniej poostarać się to zrozumieć a stąd już droga do rozwiązywania zagadnień
z tym zwiazanych.
30 maj 16:47
pigor: ...

zgoda.
30 maj 16:49