?
Patryk: logax=y ⇒ ay=x
czyli funkcja logarytmiczna to jakby funkcja wykładnicza po argumentach y ?
29 maj 21:36
29 maj 21:45
Patryk: to wiem
29 maj 21:46
Patryk:

mamy funkcje
y=log
2x to ta czerwona po lewej
jest rónowazna
x=2
y
ale funkcja po prawej jest malejąca więc to nie funkcja
x=2
y (jak to jest ?)
29 maj 21:55
Patryk: do jutra
29 maj 21:57
Bezimienny: dobrze jest
187
29 maj 22:16
Basia:
zauważ, że na rysunku po prawej masz inny zwrot na osi poziomej
a to oznacza, że masz tam inny układ liczb, one rosną gdy idziesz w lewo
funkcja nie jest malejąca; jest rosnąca, bo na tym rysunku gdy zwiększasz y to idziesz w lewo
(zgodnie z narysowanym zwrotem) i wtedy x też rosną
29 maj 22:25
Patryk: aha, teraz rozumiem, dzięki
30 maj 08:03