wyznacz
Świenty : Wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym o przeciwprostokątnej AB jeżeli
A=(−4,2), B=(6,8)
29 maj 18:11
29 maj 18:15
dominika :
6 lis 15:01
Mila :
R=
√25+9=
√34
(x−1)
2+(y−5)
2=(
√34)
2
6 lis 23:47
Jolanta: Równanie okręgu(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
Współrzędne środka S(a,b). Środek okręgu leży na środku przeciwprostokatnej
S (1,5)
promień okręgu równy jest połowie odcinka AB
|AB|=
√(xB−xA)2+(yB−yA)2=
√(6+4)2+(8−2)2=
√136=2
√34
r=
√34. (albo liczymy od razu odległość od S do A lub B)
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
(x−1)
2+(y−5)
2=34
6 lis 23:58
Jolanta:
6 lis 23:59
Mila:

Pozdrawiam.
7 lis 14:20