Zajmiemy się podstawą.
czerwone h = 9
zielony a = bok = a
kąt zielony = 60O.
Korzystając z 2280 obiczamy a = 6√3
H ostrosłupa = 2a = 12√3
Objętość z wzoru V= 1/3 Pp * H
mam pytanie jak obliczyłeś a=6√3 weszłam w tą stronę którą podałeś : https://matematykaszkolna.pl/strona/2280.html , u nas w
szkole pani troche inaczej podała związki wymiarowe. Mógłbyśmi podac jak to obliczyłeś
krok po kroku?
| 9 | ||
a = | ||
| √3 |
| 9√3 | ||
a = | = 3√3 | |
| 3 |
| jedna przekątna * druga przekątna | ||
Prombu = | lub także P = a * h | |
| 2 |
Podstawa składa się z dwóch trójkątów równobocznych ponieważ romb ma kąty 60o i
120o.
Krótsza przekątna podzieli kąt 120 na dwa kąty po 60 stopni. Zatem wysokość rombu jest
jednocześnie wysokością trójkąta równobocznego (tego niebieskiego).
h=a√3/2 − wzór na h tr. równobocznego
Podstawiamy h=9cm
9cm=a√3/2 | *2
18cm=a√3 |:√3
18/√3 cm=a (musimy jeszcze usunąć niewymierność z mianownika)
| 18 | √3 | ||
* | cm=a | ||
| √3 | √3 |
| 18√3 | |
cm=a (po skróceniu) | |
| 3 |
| 1 | ||
V= | *Pp*H Pp=a*h | |
| 3 |
| 1 | ||
V= | *a*h*H | |
| 3 |
| 1 | ||
V= | *6√3*9*12√3 | |
| 3 |
| 1 | ||
V= | *6*9*12*3 | |
| 3 |
