Nierówności.
Vira: Jak się zabrać za te nierówności? Może ktoś miły mi choć częściowo rozpisać?

a) log
3 (10−3
x) ≥ 4
log4 (2−x)
b) 10
log (x−6) > 2
Btw. Dziedzina w przykładzie a) to po prostu x < 2 ?
28 maj 23:12
b.: > Dziedzina w przykładzie a) to po prostu x < 2 ?
Tak.
wzory:
218
zastosuj np. wzór piąty od góry do prawej strony a)
28 maj 23:15
b.: i ten sam wzór do b) (ale pamiętaj o dziedzinie)
28 maj 23:15
Eta:
a) 2−x>0 i 10−3x >0 ⇒ x .....
log3(10−3x)≥ 2−x
32−x ≤10−3x
dokończ i uwzględnij założenie
b) x−6 >0 ⇒ x .........
alogab= b
to
x−6>2
dokończ i uwzględnij założenie
28 maj 23:19
Vira: Ok, przykład b) zrobiony.
A co dalej z tym:
log3 (10−3x) ≥ 2−x
...
28 maj 23:20
Vira: Nie zauważyłam, że ktoś odpisał. Dzięki
28 maj 23:22
Eta:
Ciekawe co to za 'ktoś"
28 maj 23:23
Mila: 32−x ≤10−3x ⇔
32*3−x+3x−10≤0 i x∊D
9*3−x+3x−10≤0 i x∊D
teraz podstawienie
3x=t i t>0 i rozwiązuj
28 maj 23:27
Vira: Cichy pomocnik ratujący w potrzebie? C:
Ok. Mam jeszcze takie małe niewinne pytanko, dlaczego w przykładzie a) zmienia się zwrot
nierówności?
28 maj 23:29
Eta:
Można zapisać tak:
10−3
x ≥ 3
2−x ⇔ 3
2−x≥10−3
x
28 maj 23:34
Patii: sorki ze sie wtrace ale takie pytanie bo ja bym ro zrobila troche inaczej w momencie kiedy
jestem przy
log3(10−3x)≥2−x
to dalej log3(10−3x)≥log33(2−x)
a dalej 10−3x≥32−x
28 maj 23:39
Eta:
3
x=t , t>0
i jedziesz dalej z górki
28 maj 23:41