Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!
Marta: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna o długości 12 cm tworzy z
wysokością ostrosłupa kąt 45 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Błagam o pomoc pani będzie pytać przy tablicy na ocenę tego zadania, jestem słaba z
matematyki czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć po kolei jak trzeba zrobić to zadanie? W
odpowiedziach na końcu w książce pisze że ma wyjść wynik 288√2 cm sześciennych. Siedzę
nad tym zadaniem już godzinę i nie wychodzi mi wynik. Pomocy
27 kwi 14:29
matematyk;|: powiem Ci tyle ze wynik w książce masz dobry....
27 kwi 14:34
Marta: Czy wie ktoś jak zrobić to zadanie?....
27 kwi 14:44
jasiu: może coś poradze...
27 kwi 14:44
tim: Ja mogę, chcesz?
27 kwi 14:45
jasiu: w podstawie będzie kwadrat czyli pole podstawy 12 * 12 = 144cm2
wysokosc obliczysz z tg 45st
będzie to tg45st = hx , gdzie x będzie polową boku podstawy czyli 6
1 = h6
27 kwi 14:51
tim: Jeżeli jeszcze gimnazjum to z
2280
27 kwi 14:52
jasiu: upsss
źlee. Soryy
27 kwi 14:53
jasiu: nie tak to będzie
27 kwi 14:53
tim: No właśnie
27 kwi 14:54
jasiu:

taki bedzie rysunek
tam gdzie czarne kólko 90st, a gdzie czerwone 45st
27 kwi 14:56
jasiu: i teraz obliczamy z sinusa 45st h
czyli sin45st = h12
√22 = h12
h= 6√2
27 kwi 14:59
jasiu: teraz liczymy w tym trojkącia ten najkrotszy bok który będzie polową przekątnej podstawy
czyli kwadratu
moza z Tw. Pitagorasa, czyli (6√2 )2 + x2 = 122
x2 = 144 − 72
x = √72 = √36 * 2 = 6√2
27 kwi 15:02
jasiu: przekątna podsatwy wynosi 12√2
ogólny wzór na ta przekątną to a√2
czyli układamy równnie zeby wyliczyc bok a
12√2 = a√2 / √2
a = 12
Pp = 122 = 144cm2
V = 13 * Pp * h = 13 * 144 * 6√2 = 288√2
27 kwi 15:07
jasiu: wyszło..
27 kwi 15:07