jak sprawdzic czy punkt c nalezy do prostej AB?
kaśka988: sprawdz czy punkt C należy do prostej AB.
A(−2,6) B(2,−2) C(5,−7)
27 kwi 14:22
tim: Musisz ułożyć równanie prostej AB. Jak ułożysz, to podstawiasz do tej prostej x oraz y z
punktu C i sprawdzasz/.
27 kwi 14:22
tim: Czy to ty aniu?
27 kwi 14:25
kaśka988: jaka aniu?
27 kwi 14:27
tim: Oj soryy. Potrafisz dalej?
27 kwi 14:30
kaśka988: no własnie nie bardzo...
27 kwi 14:35
tim: To aby ustalić wzór prostej korzystamy z:
1223
27 kwi 14:36
tim: Kumasz?
27 kwi 14:40
kaśka988: wzór wyszedł mi taki : y=−4x−2 dobrze?
27 kwi 14:40
kaśka988: nie wiem jak dalej...
27 kwi 14:42
tim: Nie.
27 kwi 14:42
kaśka988: nie wiem jak dalej...
27 kwi 14:42
kaśka988: to ja juz nie wiem..
27 kwi 14:42
tim: Poprawiam:
(2+2)(y − 6) = (−2−6)(x + 2)
y = −2x + 2
Podstaw do tej prostej y = −2x + 2 punkty C. x = 5, y = −7 i sprawdź czy będzie poprawne.
27 kwi 14:43
tim: I nie musisz ukrywać się pod nickiem ania
27 kwi 14:44
Bogdan:
Nie potrzeba wyznaczać równania prostej, wystarczy wyznaczyć współczynniki
kierunkowe prostych zawierających punkty A i B oraz A i C lub B i C i porównać je.
| | −2 − 6 | | −8 | |
aAB = |
| = |
| = −2 |
| | 2 + 2 | | 4 | |
| | −7 + 2 | | −5 | |
aBC = |
| = |
| |
| | 5 − 2 | | 3 | |
a
AB ≠ a
BC więc punkty A, B, C nie są współliniowe.
27 kwi 14:46
XxX: czy punkt C należy do prostej nalezy podstawić do y=−2x+2 Jesli należy to prawa strona
równa sie lewej czy jak to jest?
27 kwi 14:47
kaśka988: po co miałabym sie ukrywać?
27 kwi 14:48
tim: Tak.
− 7 = − 2 * 5 + 2
− 7 = − 8
Nie są współliniowe
27 kwi 14:48
XxX: o to mi chodziło dzieki
27 kwi 14:49