Funkcja liniowa
uczeń: Funkcja liniowa.
Wyznacz wzór funkcji liniowej oraz kąt nachylenia wykresu tej funkcji do osi OX, jeśli
wiadomo,że do jej wykresu należą punkty:
a) A(2,0) oraz B(0,2√3) odpowiedź: 23π
b) A(6,√3) oraz b(0,−√3) odpowiedź: π6
c) A(√2,3√3 oraz B(−2√2,0) odpowiedź: π4
d) A(4,3) oraz B(−1,8) odpowiedź: 34π
e) A(√3,−3) oraz B(0,−2) odpowiedź: 56π
f) A(2√3,8) oraz B(−√3,−1) odpowiedź: π3
Poradziłem sobie ze wzorem funkcji ale nie mogę obliczyć kąta nachylenia. Bardzo proszę o
pomoc.
25 maj 19:56
25 maj 20:00
Aga1.: Wzór funkcji liniowej y=ax+b
α −kąt , jaki tworzy prosta y=ax+b z dodatnią półosią osi x
tgα=a
26 maj 08:43
karolaaa: Mam problem z tym samym zadaniem. Pomóżcie !
26 maj 18:33
Bogdan:
Jeśli prosta y = ax + b zawiera punkty: A(x
1, y
1) i B(x
2, y
2) i x
1≠x
2, to:
| | y1 − y2 | | y2 − y1 | |
a = |
| lub a = |
| |
| | x1 − x2 | | x2 − x1 | |
a = tgα, α − miara kąta nachylenia prostej do osi x.
Prosta ma równanie: y = a(x − x
1) + y
1 lub y = a(x − x
2) + y
2
Rachunki proszę wykonać samodzielnie.
26 maj 18:44