m
niunia: napisz równanie prostej prostopadłej do y=−3x−4 i przechodzacej przez dany punkt
C=(6,1)
23 maj 13:05
23 maj 13:09
Mila: y=−3x−4
y=ax+b
| | 1 | |
te proste są prostopadłe gdy :−3*a=−1stąd a= |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
1= |
| *6+b oblicz b i wstaw do równania (*) |
| | 3 | |
23 maj 13:15
niunia: 1=1/3*6+b
1=2+b
b=2−1
b=1 tak to będzie?
23 maj 13:21
23 maj 13:23
niunia: to sie pogubiłam:(
23 maj 13:26
picia:
źle przeniosłas po prostu.
1=2+b
−b=2−1
−b=1 //*(−1)
b= −1
23 maj 13:28
niunia: aha.ok ale myslałam dobrze,
23 maj 13:29
niunia: i tak nie bardzo to rozumiem,staram sie to jakos złączyc ale licho mi to idzie
23 maj 13:30