Równania różniczkowe
Grzesiek:
22 maj 20:15
Grzesiek: równania różniczkowe
22 maj 20:16
ZKS:
Na razie dam Ci łatwe
a) y' = 2√y
b) y' + xy = 0
c) y'(1 − x) = y + 1
d) (1 + ex)y' + yex = 0
22 maj 20:17
Grzesiek: równania różniczkowe
22 maj 20:17
ZKS:
Zrobiłeś już a)?
22 maj 20:21
Grzesiek: y=e
4x
22 maj 20:24
Grzesiek: e4x
22 maj 20:25
ZKS:
Nie. Zapisuj tutaj jak rozwiązujesz to wskaże Ci się błąd.
22 maj 20:25
Grzesiek: dy/dx=2{y}
dy/{y}=2dx
całkujemy
ln{y}=2x
y=(e2x)2*C
?
22 maj 20:29
Grzesiek: ehh
dy/dx=2√y
dy/√y=2dx
całkujemy
ln√y=2x
y=(e2x)2*C
?
22 maj 20:30
22 maj 20:36
Grzesiek: b
dy/y=−xdx
lny=−1/2x2+C1
y=e−1/2x2*C
22 maj 20:36
ZKS:
| | 1 | |
Wzór ∫ xndx = |
| xn + 1 + C |
| | 1 + n | |
22 maj 20:38
ZKS:
b)
22 maj 20:40
ZKS:
Zapisuj to czytelniej.
22 maj 20:41
Grzesiek: jak obliczyłeś dy √y
22 maj 20:42
Grzesiek: o chyba juz jest mecz polska łotwa
22 maj 20:44
ZKS:
Pisz przez duże U.
22 maj 20:45
ZKS:
Obejrzę sobie w necie.

Dałem Ci przecież wzór zobacz na górę.
22 maj 20:46
Grzesiek: juz wiem
22 maj 20:47
ZKS:
Dawaj c).
22 maj 20:48
Grzesiek: a taki przykład jakbyś zrobił
xy'=3y−2x?
22 maj 20:49
ZKS:
| | y | |
u = |
| ⇒ y = ux ⇒ y' = u'x + u |
| | x | |
u'x + u = 3u − 2
| du | | dx | |
| * x = 2u − 2 / * |
| |
| dx | | x(2u − 2) | |
| 1 | |
| ln (u − 1) = ln (x) + C1 |
| 2 | |
22 maj 20:55
Grzesiek:
tak mam zacząć?
22 maj 20:55
ZKS:
Tak.
22 maj 20:56
Maslanek: Tak sobie po cichutku analizuję starając się czegoś nauczyć zanim się nauczę

Zastanawia mnie ostatnia linijka, prawa strona,
ZKS.
Skąd to C*x?
ln x + C
1 = e
ln x + C1 = e
ln x * e
C1 = x * e
ln C1e = x*C
1e?
22 maj 21:00
Grzesiek: jakzrobiłeś ostatnie2 przejśćia w tym co ci wysłałem
22 maj 21:01
Grzesiek: ln(y+1)=ln(1−x)
mogę to tak skrócić?
y+1=1−x
22 maj 21:03
ZKS:
Grzesiek napisz które.
Maslanek dobrze wszystko a C
1e można zapisać jako C ponieważ jest to wartość stała
przecież.
22 maj 21:04
Grześ: już widać, że źle prawą stronę zcałkowałeś
22 maj 21:04
ZKS:
Są takie same podstawy logarytmów więc można jeszcze tylko stałą Ci zjadło.
ln(y + 1) = −ln(x + 1) + C1
ln(y + 1) + ln(x + 1) = C1
ln((y + 1)(x + 1)) = ln eC1
(y + 1)(x + 1) = C
22 maj 21:07
ZKS:
Tam powinno być u mnie −ln(x − 1).
22 maj 21:08
ZKS:
Tal
Grzesiek powinieneś zrobić
ln (y + 1) = −ln (x − 1) + C
1
22 maj 21:11
ZKS:
Rozumiesz?
22 maj 21:13
Grzesiek: tak już łapie tylko dlaczego później mnożysz (y+1)*(1−x) to nie powinno sie dodawać?
22 maj 21:14
ZKS:
Własność logarytmów:
log
a(b) + log
a(c) = log
a(b * c)
Popatrz sobie tutaj
218.
22 maj 21:17
ZKS:
Teraz d) zrób i napisz czego nie rozumiałeś w rozwiązaniu tego co podałeś mi.
22 maj 21:18
Grzesiek: przykład d)
tak powinienem zacząć?
22 maj 21:18
Grześ: w wartosci bezwzględnej powinny być te wyrażenia

ln |y+1|=−ln|x−1|+C
1
22 maj 21:18
ZKS:
Minusa zjadłeś.
22 maj 21:24
22 maj 21:25
22 maj 21:26
Grzesiek: jak obliczyć tą całkę po prawo ?
22 maj 21:29
ZKS:
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln|f(x)| |
| | f(x) | |
f(x) = e
x + 1 f'(x) = e
x
Dokończ.
22 maj 21:30
ZKS:
To kolejne:
a) y' = √x + y
b) y' = (x + 4y + 3)2
c) y' = sin(x − y)
22 maj 21:35
Grzesiek:
ln(y)=ln(ex−1)+C1
ln((y)*(ex+1))=C1
y*(ex+1)=eC1
y*(ex+1)=C
tak?
22 maj 21:37
Maslanek: dy
2, to nie to samo co d
2y?
22 maj 21:38
ZKS:
O takie właśnie rozwiązanie chodziło.

Masz teraz kolejne przykłady.
22 maj 21:38
ZKS:
Znowu minusa zjadłeś ln |y| =
−ln (e
x + 1) + C
1 ale dobrze rozwiązane.
22 maj 21:42
Grzesiek: jak zacząć ten przykład a) bo nie wiem?
22 maj 21:44
ZKS:
Podstawienie.
22 maj 21:45
Grzesiek: x+y=u
y'=u'−1
u'−1=
√u
ln(
√u+1)=x+C
1
(
√u+1)=e
x+C1
może tak być
22 maj 21:53
ZKS:
| | 1 | |
Całka z |
| ile wynosi? |
| | √u + 1 | |
22 maj 22:00
Grzesiek: ln(√u+1) nie może być tak?
22 maj 22:07
ZKS:
| | 1 | |
Policz pochodną ln |√u + 1| i zobacz czy dostaniesz |
| . |
| | √u + 1 | |
22 maj 22:09
Grzesiek: oblicz mi to bo nie wiem jak to zrobić
22 maj 22:11
ZKS:
| | 1 | | t | |
∫ |
| du = | u = t2 , du = 2tdt | = 2 ∫ |
| dt |
| | √u + 1 | | t + 1 | |
Dasz teraz radę?
22 maj 22:13
Grzesiek: nie wiem
22 maj 22:19
Grzesiek: oglądasz mecz
22 maj 22:21
ZKS:
To trywialne rzeczy. Ta prowadzą 1 : 0.
| | t + 1 − 1 | | 1 | |
2 ∫ |
| dt = 2 ∫ dt − 2∫ |
| dt = 2t − 2ln|t + 1| = |
| | t + 1 | | t + 1 | |
= 2
√u − 2ln |
√u + 1|
22 maj 22:24
ZKS:
Dawaj zrób następne.
22 maj 22:28
Grzesiek: x+y++3=u
y=u−x−3
y'=u'−1
u'−1=u
2
arctg(u)+C=x
arctg(x+y+3)+c=x
22 maj 22:39
ZKS:
Przecież przy y jest 4 u = x + 4y + 3 popraw ale idziesz dobrym tropem.
22 maj 22:41
Grzesiek: dojdę do tego:
i to sie równa


arctg4u+C=x

czy nie może tak byc?
22 maj 22:48
ZKS:
| | du | |
Nie dojdziesz do |
| tylko do czego innego popraw. |
| | 4u2 | |
22 maj 22:49
Grzesiek: tam w mianowniku powinno byc 4u2+1
22 maj 22:50
ZKS:
I teraz policz z tego całkę.
22 maj 22:56
Grzesiek: no wiem wynik powinien wyjsć 1/2tan−1(2x) ale nie wiem jak do niego dojsc
22 maj 23:00
Grzesiek: bede za 20 min
22 maj 23:01
Grzesiek: napisz rozwiazanie do c i dokoncz to
22 maj 23:01
Maslanek: u=x+4y+3
4y=u−x−3
u'−1=4u
2
t=2u; u'=t/2 dt
ln(2t+1) = ∫dx
ln(4u+1) = x+C.
Am i right?
22 maj 23:07
ZKS:
| | du | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = | u = |
| t , du = |
| dt | = |
| | 4u2 + 1 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | dt | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| = |
| arctg(t) = |
| arctg(2u) |
| | 2 | | t2 + 1 | | 2 | | 2 | |
22 maj 23:08
Maslanek: Hm...
Zapomniałem kwadratu i się posypało
arctg(t) = ∫dx
arctg(2u) = x+C
1
−−−−−−−
Te prawe strony się pisze?
22 maj 23:13
ZKS:
Tak pisze się tylko ja pisałem samą całkę co była po lewej.
22 maj 23:14
Maslanek: Domyślam się

A jak później dojść do rozwiązania?
22 maj 23:15
Maslanek: Fajne te całeczki. Dobry wstęp mam

Ale pochodne trzeba mieć w jednym palcu, bo inaczej to marnie
22 maj 23:16
ZKS:
| 1 | |
| arctg(2(x + 4y + 3)) = x + C1 |
| 2 | |
arctg(2(x + 4y + 3)) = 2(x + C
1)
2(x + 4y + 3) = tg(2(x + C))
22 maj 23:21
Grzesiek: jestes jeszcze?
22 maj 23:36
ZKS:
Jestem.
22 maj 23:36
ZKS:
b) xyy' − x
2 + y
2 = 0
| | y | | y | |
c) (x − ycos( |
| )dx + xcos( |
| )dy = 0 |
| | x | | x | |
22 maj 23:41
Grzesiek:
22 maj 23:43
ZKS:
Może zrobić dla przykładu to a) a Ty zrobisz resztę co?
22 maj 23:44
Grzesiek: ok może mi się uda
22 maj 23:51
ZKS:
To mam robić ten przykład a) czy sam zrobisz?
22 maj 23:53
Grzesiek: zrób
22 maj 23:57
ZKS:
| | y | |
u = |
| ⇒ y = ux ⇒ y' = u'x + u |
| | x | |
u'x + u = uln (u)
u'x = u(ln (u) − 1)
| | du | | dt | |
∫ U{du}{u(ln (u) − 1) = | ln (u) = t , |
| = dt | = ∫ |
| = ln (t − 1) = |
| | u | | t − 1 | |
= ln (ln (u) − 1)
| | dx | |
∫ |
| = ln (x) + C1 = ln (Cx) |
| | x | |
ln (ln (u) − 1) = ln (Cx)
ln(u) − 1 = Cx
u = e
Cx − 1
y = xe
Cx + 1
23 maj 00:04
23 maj 00:18
Grzesiek: i chyba na tyle mnie stać ale jeszcze pomysle
23 maj 00:18
ZKS:
To pomyśl a jak nie będziesz mógł wymyślić to napisz.
23 maj 00:19
Grzesiek: przez podstawienie to trzeba zrobić czy jakimś innym sposobem
23 maj 00:22
ZKS:
Przez podstawienie.
23 maj 00:23
Grzesiek: nie wiem jak to zrobić:( napisz mi
23 maj 00:25
ZKS:
| | y | |
u = |
| ⇒ y = ux ⇒ y' = u'x + u |
| | x | |
| | udu | | 1 | | 1 | | dt | |
∫ |
| = | u2 = t , udu = |
| dt | = − |
| ∫ |
| = |
| | 1 − 2u2 | | 2 | | 2 | | 2t − 1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | y | |
= − |
| ln (2t − 1) = − |
| ln (2u2 − 1) = − |
| ln (2( |
| )2 − 1) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | x | |
| | 1 | | y | |
− |
| ln (2( |
| )2 − 1) = ln (C1x) |
| | 4 | | x | |
| | y | | C | |
2( |
| )2 − 1 = |
| / * x2 |
| | x | | x4 | |
23 maj 00:38
ZKS:
Teraz Ty następne.
23 maj 00:41
Grzesiek: o co chodzi w tym 1u jak ty to zrobiłes?
23 maj 00:43
Grzesiek: aa dobra wiem
23 maj 00:43
Grzesiek: to jest poprostu odwrotność tak
23 maj 00:43
ZKS:
Tak odwrotność.
23 maj 00:49
ZKS:
Analizując moje rozwiązanie nie nauczysz się tak dobrze jak samemu byś to rozwiązywał.
23 maj 00:50
ZKS:
Teraz c) pomyśl jak zrobić.
23 maj 00:55
Grzesiek: myślę i też przez podstawienie

?
23 maj 00:56
ZKS:
Tak.
23 maj 01:01
Grzesiek:
| | y | | y | |
xcos |
| dy=−(x−y)cos |
| dx
|
| | x | | x | |
| | y | | x−y | | y | |
cos |
| dy= |
| *cos |
| dx
|
| | x | | x | | x | |
| | y | | y | | y | |
cos |
| dy=(−1+ |
| )*cos |
| dx
|
| | x | | x | | x | |
może być
i teraz podstawienie
y=ux
23 maj 01:08
ZKS:
Mogłeś to zrobić 2 linijkach.

teraz dokończ.
23 maj 01:16
23 maj 01:22
Grzesiek: pochodna z y'=u'x+u?
23 maj 01:23
Grzesiek: u'x+u=−1+u
u'x=−1
u=−lnx+c
23 maj 01:27
ZKS:
Tak y' = u'x + u Przykład tak wygląda:
| | y | | y | |
(x − ycos( |
| ))dx + xcos( |
| )dy = 0 |
| | x | | x | |
23 maj 01:27
ZKS:
Popraw.
23 maj 01:28
Grzesiek: ...
23 maj 01:30
ZKS:
Patrz na przykład z dwa razy jak wygląda i wtedy zaczynaj robić.
23 maj 01:31
Grzesiek: spójrz że tam nie zamknałeś nawiasu wiec sam wstawiłem
23 maj 01:33
Grzesiek: | | y | | y | | y | |
cos( |
| )dy=1− |
| cos( |
| )dx |
| | x | | x | | x | |
23 maj 01:36
ZKS:
To powinieneś albo się zapytać albo domyślić że powinien być przed dx.
23 maj 01:36
Grzesiek: dobrze? i co dalej
23 maj 01:36
Grzesiek: a już mi tak ładnie bez ego nawiasu szło a tu dupa
23 maj 01:37
ZKS:
Chyba brakuje nawiasu po prawej stronie.
23 maj 01:37
Grzesiek: gdzie?
23 maj 01:37
Grzesiek: a przed wrzystkim powiniem byc minus
23 maj 01:38
ZKS:
| | y | | y | | y | |
cos( |
| )dy = −(1 − |
| cos( |
| ))dx |
| | x | | x | | x | |
23 maj 01:41
Grzesiek: i co dalej bo już bym podzedł spać
23 maj 01:43
ZKS:
Tak jak robiłeś na górze.
23 maj 01:47
Grzesiek: a co z 1
23 maj 01:50
ZKS:
Jak co? Zapisuj.
23 maj 01:54
23 maj 01:56
Grzesiek:
23 maj 01:56
ZKS:

.
23 maj 02:00
Grzesiek: a co z tym dx po prawej stronie
23 maj 02:02
ZKS:
A skąd go tam wytrzasnąłeś właśnie?
23 maj 02:03
Grzesiek: | | y | |
podzieliłem obie strony przez cos |
| dx |
| | x | |
23 maj 02:04
Grzesiek: dobra ide spać bo zaraz usnę na biurku
23 maj 02:10
ZKS:
Też za chwile idę.
| | y | |
Skoro dzielisz przez cos( |
| )dx to dostajesz: |
| | x | |
23 maj 02:13
Grzesiek: cosdu=1/xdx
23 maj 02:18
Grzesiek: sinu=lnx
23 maj 02:18
ZKS:
A gdzie minus?
23 maj 02:19
Grzesiek: −sinu=lnx i tyle
23 maj 02:20
ZKS:
Zawsze się daje minus przy x ale też może być i niech już będzie. Jeszcze brakuje stałej.
23 maj 02:22
Grzesiek: ok dzięki maciek idę spać narqa
23 maj 02:23
ZKS:
Nie ma za co.

Na razie i dobranoc.
23 maj 02:25