całki
nina: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tej całki, z góry dziękuję za pomoc
∫ √x2 + 12x − 64 dx
22 maj 19:33
Krzysiek: np. przez części:
u'=1
v=
√x2 +12x−64
| | 1 | |
a potem skorzystać ze wzoru na całkę typu: ∫ |
| dx =ln|x+√x2 +a| (lub użyć |
| | √x2 +a | |
podstawienia Eulera−zamiast korzystać z gotowego wzoru
podobna całka w zadaniu 1) (tylko zamiast korzystać z arcsin korzystasz właśnie z tego
wzoru/podstawienia Eulera )
https://matematykaszkolna.pl/forum/147363.html
22 maj 19:41
Basia: poczytaj sobie o pierwszym podstawieniu Eulera
i spróbuj zastosować
22 maj 19:43
nina: wielkie dzięki
22 maj 22:07