całki
cin: jak obliczyć całki?
1).
√4−x2 dx
21 maj 20:56
Krzysiek: 1) np. przez części a potem skorzystać z funkcji arcsin
2) podstawienie: t=x2
i potem skorzystać z funkcji arctg
21 maj 21:03
cin: | | 1 | | x2 | |
2) zrobiłem i wyszło mi |
| arctg |
| |
| | 2 | | √2 | |
| | 1 | | x2 | |
a w odp. jest |
| arctg |
| |
| | √3 | | √3 | |
możesz mi podać jaki wychodzi tobie wynik
21 maj 21:25
cin: a w 1) nie wiem która to jest funkcja u, a która v'
21 maj 21:28
Krzysiek: 2) zamiast 1/2 powinno być: 1/√2
(odpowiedz może taka jest bo w mianowniku może jest: x4 +3 ? )
1)u'=1
v=√4−x2
21 maj 21:37
cin: dlaczego 1/
√2 ?
| | dt | |
po podstawieniu mam całkę |
| |
| | t2+2 | |
| | dt | |
w mianowniku wyciągam 2 przed nawias i dalej przed całkę |
| |
| | | |
| | t | |
stąd wychodzi mi 1/2 arctg |
| |
| | √2 | |
21 maj 21:49
Krzysiek: tylko, że jeszcze musisz podstawienie wykonać: u=t/√2
czyli √2du=dt
stąd przed całką otrzymasz: √2/2 =1/√2
21 maj 21:56
cin: ok, dzięki

teraz się biorę za 1)
21 maj 22:00
cin: nie daję rady z tym 1), strasznie nagmatwane,
| | x dx | |
wychodzi, ze mam obliczyć całkę z |
| i nie wiem co dalej |
| | | |
21 maj 22:29
Krzysiek: | | x2 | | 4−x2 | |
1)∫√4−x2 dx =x√4−x2 +∫ |
| dx =x√4−x2 −∫ |
| dx |
| | √4−x2 | | √4−x2 | |
| | 4 | | 4 | |
+∫ |
| dx =x√4−x2 −∫√4−x2 dx +∫ |
| dx |
| | √4−x2 | | √4−x2 | |
(przenoszę całkę na lewą stronę i dzielę przez 2)
| | 1 | | 1 | | 4 | |
czyli: ∫√4−x2 dx = |
| x√4−x2 + |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | 2 | | √4−x2 | |
a z tą całką po prawej mam nadzieję, że sobie poradzisz
21 maj 22:34
cin: dzięki wielkie

!
wreszcie to rozgryzłem, ale czy nie powinno być
| | x2dx | |
Cał √4−x2dx= x√4−x2+2Cał |
|  ? |
| | √4−x2 | |
21 maj 23:07
Krzysiek: | | (4−x2)' | |
(√4−x2)' = |
| |
| | 2√4−x2 | |
21 maj 23:10
cin: dzięki wielkie, chyba mam już dosyć na dzisiaj
21 maj 23:22