Witam,pomoże ktoś bo jutro mam sprawdzian an tego nie umiem
martaa : Rozwiąż nierówność:
1. 3(x+6)
2 ≤0
2.−
√3x
2 +3x<0
4.x−7≥5x
2
22 maj 19:19
martaa : pomoże ktoś?
22 maj 19:46
pigor: ... a więc np. :
1)
3(x+6)2≤ 0 ⇔ x+6=0 ⇔
x=−6 ;
2)
−√3x2+3x<0 ⇔ −
√3x(x−
√3)<0 ⇔ x<0 lub x>
√3 ⇔
x∊{−∞;0)U(√3;+∞) ;
3)
13x2+4 >0 ⇔
x∊R ;
4)
x−7 ≥ 5x2 ⇔ 5x
2−x+7 ≤ 0 i Δ=1−140< 0 ⇒
x∊∅ . ...
22 maj 19:59
picia:
1.x= −6 ramiona do gory
2.wyciagnij x przed nawias
3.x∊R
4.przenies wszystko na jedna strone i policz Δ
22 maj 20:02
22 maj 20:04