Planimetria
Jurek:

Oblicz x. Ta duża kropka w lewym dolnym rogu to oznacza, że tam jest kąt prosty. Pomoże mi
ktoś?
22 maj 15:52
pigor: ... z własności trójkąta ekierki (30
,60
o,90
o) i (45
o,45
o,90
o) masz np.
równanie
x√3=10+x ⇔ x(
√3−1)=10 ⇔ x(3−1)=10(
√3+1) ⇔
x=5(√3+1) . ...
22 maj 15:59
Saizou :

np. tak:
10+x=x
√3
10=x
√3−x
10=x(
√3−1)
| | 10 | | √3+1 | | 10√3+10 | | 5√3+5 | |
x= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | √3−1 | | √3+1 | | 4 | | 2 | |
22 maj 16:04
Jurek: a skąd się wzięło u góry tam 60 stopni?
22 maj 16:05
Saizou : poprawka w ostatnim zapisie
| | 10 | | √3+1 | | 10√3+10 | |
x= |
| * |
| = |
| =5√3+5 |
| | √3−1 | | √3+1 | | 2 | |
22 maj 16:06
Saizou : bo masz trójkąt prostokątny o boku 60,90 to trzeci bok musi być 30
22 maj 16:07
Saizou : znaczy się odwrotnie masz trójkąt o mierze 30,90 to trzeci kąt ma być 60
22 maj 16:08
Jurek: Saizou, te 60 stopni u góry jest traktowane dla całego trójkąta, tak?
22 maj 16:12
Saizou : tak
22 maj 16:14
Jurek: Okej, ale chciałbym abyś mi zrobił dokładnie tym samym sposobem co wyżej te zadanie: Na morzu
widać z żagłówki światło latarni morskiej pod kątem 30 stopni. Po przepłynięciu 50 m w
kierunku latarni światło latarni widać pod kątem 60 stopni. Oblicz wysokość latarni, Wynik
podaj w zaikrągleniu do 0.1 m. Mógłbyś?
22 maj 16:17
Saizou : to zadanie jest analogiczne więc pogłówkuj trochę
22 maj 16:22
Jurek: No właśnie robię na ten sam styl i wychodzi mi zupłenie inny wynik niż w odpowiedziach...
Dlatego pomożesz?
22 maj 16:23
Saizou : a jaki wychodzi ci wynik?
22 maj 16:26
Jurek: 25√3 + 25
22 maj 16:30
Saizou :

50+x=h
√3
150+h
√3=3h
√3
150=2h
√3
75=h
√3
22 maj 16:39
Jurek: No tak, ale teraz dlaczego h = a
√3 ? Tego już nie rozumiem
22 maj 16:43
Jurek: Dla mnie powinno być 50 + x = x√3 czemu tak nie jest?
22 maj 16:43
Saizou : −patrz na rysunek− są to zależności w trójkącie 30,60,90 ( to ten bliżej kąta prostego)
22 maj 16:50
Jurek: No tak, ale jakoś we wcześniejszym zadaniu nie wprowadziłeś tych zależności dla pojedyńczych
trójkątów, a tutaj tak...
22 maj 18:52
Jurek: A okej, już wiem co i jak, ale jeszcze mi tylko powiedz dlaczego ułożyłeś równanie takie, że:
50+x=h√3 < dlaczego tak?
22 maj 18:58
Jurek: Odświeżam.
22 maj 19:44
Jurek: w ogóle dziwi mnie to, że nie mogę tego zrobić tak:
50 + x = x√3 niby czemu nie?
22 maj 20:02
Jurek: Wybaczcie za spam,a el zależy mi na odpowiedzi
22 maj 20:25
Maslanek: To jest PRAWY dolny róg
22 maj 20:50
Jurek: No dobra, to wytłumacz mi dlaczego jest tak:
50+x=h√3 nie rozumiem tego równania
22 maj 20:55
22 maj 21:11
Jurek: Oh, ja umiem te zależności, lecz nie wiem skąd takie równanie. W moim 1 zadaniu na tej stronie
wiem co się skąd wzięło, ale z tą latarnią to niby jak to wychodzi? Wytłumaczy mi ktoś to
słowami?
22 maj 21:19
Jurek:

No dobrze, a jeszcze to. Mmuszę obliczyć x i y. Tym samym sposobem to jakby to wyglądało?
27 maj 13:38
Jurek: Ma ktoś jakiś pomysł?
27 maj 14:20
Eta:

ΔDCB jest prostokątny i równoramienny
to: y= 4
√2 −−− długość przekątnej kwadratu d=a
√2 o boku a= 4
|AB|= 2*|BC|= 8
| | 8√3 | |
|AC|= |
| = 4√3 ⇒ x+4= 4√3 ⇒ x= 4√3−4= 4(√3−1) |
| | 2 | |
27 maj 14:53
Jurek: Niby jak |AC| = 8√3/2 ?
27 maj 15:00
Jurek: A, już wiem, okej, dzięki bardzo.
27 maj 15:01