| x+z | ||
⬠ y= | ||
| 2 |
dokończ
a pomożesz jeszcze z tym zadaniem ?
Rozwiąż nierówność: (dział ciągi)
| 2x | 4x | 8x | 1024x | ||||
+ | + | +...+ | ≥4092 | ||||
| 2x−3 | 2x−3 | 2x−3 | 2x−3 |
| 3 | ||
Napisz koniecznie założenie x≠ | ||
| 2 |
| 2x | 210−1 | 2x | ||||
teraz S10= | * | = | *1023 | |||
| 2x−3 | 2−1 | 2x−3 |
| 2x | ||
*1023≥4092 ( pamiętaj o założeniu ![]() | ||
| 2x−3 |
| 210−1 | ||
a skąd jest to | ? | |
| 2−1 |
| qn−1 | ||
Sn= a1* | ||
| q−1 |
| 1−qn | ||
lub jak podał Jakub Sn= a1* | ( ten sam wzór | |
| 1−q |

.... dzięki wielkie, jak będę miał jakiś kłopot to się odezwe
jeszcze