równania płaszczyzn
mikołaj: Napisz równania ogólne i parametryczne płaszczyzn spełniających podane
warunki
a)płaszczyzna przechodzi przez środek odcinka AB, gdzie A = (3, 2,−1),
B = (5, 0, 7) i jest prostopadła do tego odcinka.
b)płaszczyzna przechodzi przez początek układu współrzędnych i jest
równoległa do wektorów u= (1, 2, 3) i v= (0,−1, 2).
20 maj 12:20
20 maj 12:51
20 maj 12:59
mikołaj: a) czyli współrzędne środka odcinka AB=(1,−1,4)
20 maj 13:29
Krzysiek: współrzędne się dodaje więc (4,1,3)
20 maj 13:32
mikołaj: b)wyznaczyłem z iloczynu wektorowego n=(1,−2,−1). Ale nie wiem jak mam wyznaczyć punkt
P=(x0,y0,z0) do równania 1(x−x0)−2(y−y0)−1(z−z0)=0
20 maj 14:42
Krzysiek: przechodzi przez początek układu czyli przez punkt (0,0,0)
20 maj 14:43