płaszczyzny
mikołaj: Napisz równania ogólne i parametryczne płaszczyzn:
a)płaszczyzna przechodzi przez punkty A = (1,−3, 4), B = (2, 0,−1) i
jest prostopadła do płaszczyzny xOz.
18 maj 18:31
Krzysiek: to ma być jedna płaszczyzna przechodząca przez punkty A,B i prostopadła do plaszczyzny XOZ ?
bo taka płaszczyzna nie istnieje...
18 maj 18:42
mikołaj: Tak, chyba istnieje

18 maj 18:47
Krzysiek: płaszczyzna ma byc prostopadła do pł. XOZ
czyli wektor normalny płaszczyzny szukanej to [0,1,0]
więc równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A to:
[0,1,0]◯ [x−1,y+3,z−4] =0
czyli: y+3=0
równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt B to:
[0,1,0]◯ [x−2,y,z+1] =0
więc y=0
18 maj 18:50
mikołaj: dzięki wielkie, jeszcze jednego nie wiem
b)płaszczyzna przechodzi przez środek odcinka AB, gdzie A = (3, 2,−1),
B = (5, 0, 7) i jest prostopadła do tego odcinka.
18 maj 19:10
Krzysiek: równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(x0 ,y0 ,z0 ) to:
[a,b,c]◯[x−x0 ,y−y0 ,z−z0 ]=0
gdzie [a,b,c] to wektor prostopadły do płaszczyzny
18 maj 19:13