Rachunek prawdopodobieństwa
xxx: Cześć, właśnie na zajęciach zaczynamy nowe tematy i w pracy domowej jest kilka zadań do
zrobienia:
Zadanie.1 Ile jest możliwości utworzenia z cyfr 1,2,3,4,5 liczb dwucyfrowych:
a) o nie powtarzających się elementach,
b) elementy mogą się powtarzać?
A). Wypisałem wszystkie wyniki (12,13,14......) i to było tyle liczenia − 20.
Jednak czy za pomocą wzoru da się jakoś to obliczyć czy zawsze trzeba wypisać?
B) analogiczna sytuacja
19 maj 11:04
think: jasne że jest wzór

Reguła mnożenia
na pierwszym miejscu mogą być cyfry od 1 do 5 to 5 możliwości
na drugim miejscu mogą być już tylko 4 bo jedna cyfra na pierwszym miejscu już jest wykreślana
bo nie mogą się powtórzyć, czyli 4 możliwości
5*4 = 20
w drugim mogą się powtórzyć więc na drugie miejsce też wybieram spośród 5 co daje
5*5 = 25 takich liczb.
19 maj 11:13
xxx: No tak, wstyd o tym nie pomyśleć. Pozdrawiam.
19 maj 11:30
xxx: A jeśli chodzi o takie zadanie:
Zadanie.7 Czy zdarzenia A i B mogą być niezależne, jeżeli:
a) P A 0,2 P B 0,3 oraz P A B 0,006 ,
b) P A 0,23 P B 0,72 oraz. P A B 0,5
Z wzoru ze stronki P(AnB) = P(A) * P(B)
czyli
0.2 x 0.3 = 0.06
o.23 x 0.72 = 0.1656
czyli zdarzenia nie mogą być nie zależne?
19 maj 11:32
xxx: up
19 maj 12:34
Basia: zapis jest kompletnie nieczytelny; nie domyślimy się co to jest
P A 0,2 P B 0,3 oraz P A B 0,006 ,
P A 0,23 P B 0,72 oraz. P A B 0,5
o ile jeszcze P A 0,2 to jak sądzę P(A) = 0,2
o tyle P A B to może być P(A∪B) P(A∩B) lub P(A\B)
jak mamy zgadywać ?
19 maj 13:02
xxx: Ok, przepraszam za nieczytelny zapis:
Zadanie.7 Czy zdarzenia A i B mogą być niezależne, jeżeli:
a) P(A)=0,2 P(B)=0,3 oraz P(AnB)=0,006 ,
b) P(A)=0,23 P(B)=0,72 oraz. P(AnB)=0,5
19 maj 13:51
Aga1.: Sprawdź, czy
a)
0,2*0,3=0,006
0,06≠0,006
L≠P
Zdarzenia A i B nie są niezależne.
b) licz podobnie.
19 maj 14:16
xxx: Ok dziękuje za pomoc, czyli mniej więcej tak jak liczyłem.
A kiedy zdarzenia przykładowo A i B mogą się wykluczać? Mam pewne zadanie, o ile do
poprzedniego był wzór na stronce o tyle do wykluczania się zdarzeń nic nie ma.
19 maj 14:25
Basia:
⇔ kiedy P(A∩B) = P(∅) = 0
19 maj 14:26
xxx: Zadanie.6 Czy zdarzenia A i B mogą być wykluczające się, jeżeli:
a) P(A)= 0,23 oraz P(B)= 0,72 ,
b) P(A)= 0,68 oraz P(B)= 0,49 ?
czyli
0,23 0,72 = 0,1656
zdarzenia nie mogą się wykluczać
0,68 x 0,49 = 0.3332
zdarzenia nie mogą się wykluczać
Dobrze to rozumiem?
19 maj 14:35
xxx: Chyba jednak źle to zrobiłem:
Żeby a i b były rozłączne musimy przyjąć, że P(AnB)=0 czyli tak jak napisałaś tak?
Zatem mamy:
P(AuB)= P(A) + P(B) − P(AnB)
czyli:
P(AuB)= P(A) + P(B)
P(AuB)= 0,23 + 0,72 = 0,95 < 1
zdarzenia mogą być rozłączne
P(AuB)= 0,68 + 0,49 = 1.17 > 1
zdarzenia nie mogą być rozłączne.
Zgadza się?
19 maj 14:52
xxx: up
19 maj 16:00
kylo1303: Dobrze.
Glownie chodzi o to zeby zastosowac taka wlasnosc:
P(AuB)=P(A)+P(B) ⇔ P(AnB)=0 czyli:
Jesli dwa zbiory sa rozloczne (ich iloczyn jest = 0) to prawdopodobienstwo sumy tych zbiorow
rowne jest sumie prawdopodobvienstwa poszczegolnych zdarzen.
19 maj 16:37
xxx: Ok, dziękuje za pomoc, nigdy bym sobie bez Was nie poradził.
A co jeśli mam takie coś z niewiadomymi?
Zadanie.13 Zdarzenia A i B są takie, że P(A)=1−a, P(B)=2a, P(AnB)=a . Dla jakich wartości
parametru a
zdarzenia A i B są:
−niezależne
−wykluczające się
Niezależne czyli:
P(AnB) = P(A) x P(B)
a=(1−a) * 2a
a=2a − 2a2
a ≤ 1
2a − 2a2 ≤ 1
−2a2 + 2a − 1 ≤ 0
delta=−4
brak miejsc zerowych, ramiona w dół
a ∊ R
Wykluczające się:
P(AuB)= P(A) + P(B)
P(AuB)= 1 − a + 2a
P(AuB)= 1 + a
P(AuB) ≤ 1
1 + a ≤ 1
a ≤ 0
zgadza się?
19 maj 16:52
xxx: up
19 maj 17:49
Basia: coś tam poknociłeś
a = 2a − 2a2 dotąd jest dobrze
0 = a−2a2
a(a−2)=0
a=0 lub a=2 (niemożliwe)
czyli a=0
wykluczające ⇔ P(A∩B)=0 ⇔ a=0
19 maj 17:54
xxx: Czyli dla nie zależnych odpowiedź to a=0 i koniec?
A co do wykluczających to nie bardzo rozumiem o co chodzi
19 maj 18:09
Basia:
dla niezależnych a=0 i koniec
dla wykluczających:
A i B wykluczają się ⇔ A∩B=∅ ⇔ P(A∩B)=0 ⇔ a=0
19 maj 18:21
xxx: a nie powinno być:
a = 2a − 2a2
0 = a−2a2
a(−2a + 1)=0 ?
a=0 lub a=1
19 maj 18:28
Basia:
oj powinno oczywiście, bardzo Cię przepraszam
tylko na końcu znów coś poknociłeś
a= 0 lub −2a+1=0
−2a = −1
19 maj 18:35
xxx: No tak jak zwykle z pośpiechu.
| | 1 | |
I tylko piszę, że dla paramterów a=0 i a= |
| zdarzenia są niezależne? |
| | 2 | |
Bo warunek jest P(X)≤1
A może być 0?
Bo by wychodziło P(B)= 2a = 2 * 0 = 0
P(AnB)= a = a
I dalej nie rozumiem co do wykluczania się jak mam to policzyć, nie mam zielonego pojęcia jak
to zrobić, mimo iż przedstawiłaś wzór.
19 maj 18:41
Basia:
gdyby wyszło jakieś a>1 musiałbyś je odrzucić, bo ten zapis P(X)≤1 znaczy tyle, że
prawdopodobieństwo każdego zdarzenia jest ≤1
a tak naprawdę to dla każdego zdarzenia X mamy
0 ≤ P(X) ≤ 1
0 może być;
P(X) = 0 ⇔ X jest zdarzeniem niemożliwym
np.
przy doświadczeniu polegającym na rzucie kostką do gry
P(wyrzucona liczba oczek = 10) = 0
19 maj 18:46
xxx: Ok wielkie dzięki już wszystko jasne.
Tylko dalej mam problem z tym wykluczaniem się:
A i B wykluczają się ⇔ A∩B=∅ ⇔ P(A∩B)=0 ⇔ a=0
nie mam pojęcia jak się do tego zabrać...
19 maj 18:58
xxx: No tak teraz się zagalopowałem, oczywiście to jest rozwiązanie całe, przepraszam za kłopot.
19 maj 19:15
xxx: Kolejne zadanie nie jest trudne jednak mam problem z ostatnim przykładem:
Zadanie.14 Zdarzenia A i B są takie, że P(A)=0,5; P(B)=0,4; P(AuB)=0,7 . Oblicz
prawdopodobieństwa:
P(AnB) , b) P(A' ) , c) P(A| B) , d) P(A| A B) .
P(AuB)= P(A) + P(B) − P(AnB)
0,7 = 0,5 + 0,4 − P(AnB)
P(AnB)= 0,2
P(A')=1−P(A)
P(A')=0,5
P(A\B) zrobiłem z tego przykładu i nie wiem czy dobrze:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2883.html
P(A)=P((A\B) u (AnB)
P(A)=P(A\B) + P(AnB)
0,5=P(A\B) + 0,2
P(A\B)=0,3
co o tym sądzicie?
I na ostatni przykład nie mam pomysłu
P(A| A B)
19 maj 19:27
Maciek: co do pierwszego calkiem zadania istenieje taki wzor jak:
19 maj 19:55
Basia:
1 i 2 dobrze
3.
P(A|B) to ma być A−B (czyli różnica) czy P(A\B) czyli prawdopodobieństwo A pod warunkiem B ?
jeżeli różnica to też jest dobrze
4. co to jest A| A B ?
19 maj 19:57
xxx: Maciek, ale o które zadanie chodzi?
Basia, co do 3 przykładu to tak to jest różnica A\B czyli dobrze tak?
Co do 4, to znów moja pomyłka poprawny zapis:
P(A\AuB)
19 maj 21:14
Basia:
(3) w takim razie dobrze
(4)
A\(A∪B) = ∅ ⇒ P(A\(A∪B))=0
może to miał być iloczyn nie suma ?
19 maj 21:26
19 maj 21:32
Basia:
no to suma; ale jesteś pewien, że na pionowa kreska oznacza różnicę ?
wg obecnej mody różnica to kreska nachylona w lewo A\B
ta pionowa czyli P(A|B) wygląda mi na prawdopodobieństwo warunkowe, ale oczywiście mogę się
mylić
19 maj 21:40
xxx: Tak to chyba jednak będzie prawdopodobieństwo warunkowe jak piszesz, w 3 przykładzie jest ta
sama kreska, a więc 3 też do poprawy. Poczytam co nieco o takim rodzaju prawdopodobieństwa i
postaram się zrobić przykłady.
19 maj 21:43
xxx: P(AnB)= 0,2 z poprzedniego przykładu
Z tym, że już z P(A|AuB) mam niemały problem...
19 maj 21:48
xxx: | | P(AnB) | |
czy P(A|AuB)= |
| |
| | P(AuB) | |
tak wywnioskowałem przynajmniej z poprzedniego wzoru...
19 maj 22:12
xxx: Próbuję nad tym rozmyślać ale nic innego niż to co powyżej nie przychodzi mi na myśl.
19 maj 22:56
19 maj 23:51
kylo1303: Jesli chodzi ci o to co oznacza symbol " | " to popatrz tutaj:
1020
19 maj 23:53
Basia:
tak będzie jak napisałeś o 23:51
| | P(A∩(A∪B)) | | P(A) | |
P(A|(A∪B)) = |
| = |
| |
| | P(A∪B) | | P(A∪B) | |
20 maj 00:00
xxx: no tak wiem, pewnie to jest dobrze tak?
tylko mam teraz
P(A|AuB)
i nie jestem pewien czy dobrze pod wzór podłożyłem
20 maj 00:02
xxx: drobna literówka się wkradła
20 maj 00:02