help
remik: Wiedząc że liczby 3 i −4 są pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+3x2−10−24znajdz trzeci jego
pierwiastek
18 maj 20:39
Bezimienny: moze mozna to zrobic szybciej ale ja bym zrobil to tym:
1401
18 maj 20:45
Eta:
Można też tak:
W(x)=(x−3)(x+4)(x−c) , c −−− trzeci pierwiastek
W(x)=x3+3x2−10x−24
wymnażamy wyrazy wolne i przyrównujemy do −24
to 3*(−4)*(−c)= −24 ⇒ 12c= −24 ⇒ c=−2 −−− trzeci pierwiastek
18 maj 21:00
Gustlik:
Sposób Ety bardzo ciekawy, niemniej można też Hornerem.
W(x)=x3+3x2−10−24
Można schematem Hornera, zrobię schemat dla x=3, czyli podzielę przez (x−3):
1 3 −10 −24
3 1 6 8 0
(x−3)(x+6x+8)=0
Δ=4, √Δ=2
x1=−4 (był podany w zadaniu), x2=−2 ← to jest ten trzeci pierwiastek
19 maj 02:10