granica funkcji
matroz:

siema, dziś zacząłem uczyć się granic, ponieważ nie miałem ich w liceum, a podobno ich
znajomość jest wymagana na studiach na wejściu. Czy ktoś z was ma taką samą konieczność?

Jestem dopiero na początku działu, a już mały problem. Polecenie:
Narysuj wykres takiej funkcji f, której dziedziną jest zbiór R i która spełnia warunek:
l i m f(x)=+
∞
x→2
Czy może to być taki wykres, jaki prezentuję na rysunku?
18 maj 14:32
Ajtek:
Nie pamiętam tego za bardzo, ale Twój rysunek sugeruje że dla x=2 mamy astmptote pionową
obustronną, mimo iż nie jest zaznaczona.
Nie pamiętam również czy przy granicy dla x→2 w +∞ może być punkt przegięcia.
Nie bierz tego za pewnik, niech ktoś jeszcze się wypowie

.
Wg mnie wystarczyło narysować tylko lewą część Twojego rysunku, ale weź również na to poprawkę.
18 maj 14:38
matroz: lewa część nie wystarczy, bo x∊R...
18 maj 14:49
Ajtek:
A przypomnij sobie jak rysujesz parabolę

. Też rysujesz ją w "pewnym widzialnym przedziale"
mimo iż wiemy że D:x∊R, ale jak napisałem wcześniej nie bierz tego za pewnik. Niech ktoś mądry
się wyopwie

.
18 maj 14:55
matroz: gdybym narysował tylko lewą część, to byłoby
lim f(x)=
∞ a nie jak w poleceniu lim f(x)=
∞
x→
∞ x→2
Ale ok, poczekam na inne odp
18 maj 15:00
Basiek: Matroz− a z czego korzystasz podczas tej samodzielnej nauki?

Bo chyba mi się nudzi.
18 maj 15:00
Ajtek: Cześć
Basiek 
.
matroz zerknij tutaj, sytuacja jest podobna rysunek górny
187
18 maj 15:02
Basiek: I hm, nie jestem pewna (b. możliwe, że się mylę), ale nie powinno to wyglądać tak: pochodne,
granice, całki?
18 maj 15:02
matroz: @Basiek − korzystam (jak na razie, lecz może na tym pozostanę) z podręcznika do matmy do
III klasy liceum. Jest w nim właśnie dział, którego nie ruszaliśmy.
[MAtematyka III. Podręcznik dla liceum i technikum zakres podstawowy z rozszerzeniem.
Małgorzata Dobrowolska, Marcin Karpiński, Jacek Lech.]
"I hm, nie jestem pewna (b. możliwe, że się mylę), ale nie powinno to wyglądać tak: pochodne,
granice, całki? " − chodzi Ci o to, że te 3 wymienione przez Ciebie działy są wymagane,
tak? Granice i pochodne mam w tym podręczniku i na pewno zrobię, a całki − jeśli zdążę w
wakacje to tak. Muszę bowiem jeszcze opanować fizykę, która w liceum polegała na wkuwaniu
teorii i zadań na pamięć... to grzech i bezsens. Chcę studiować energetykę, tam fizyka będzie.
@Ajtek − no nie wiem, czy dziedzna się zgodzi.
18 maj 15:23
Basiek: Ajtek− cześć
Matroz− w sumie, mówiłam o kolejności.

Ale okej.

Kurczę, tez muszę jakąś książkę
dorwać i coś zacząć

. Co do fizyki− z doświadczenia wiem, że bez teorii też nie ruszysz,
więc jeśli masz jakieś podstawy, to już dużo.
18 maj 15:28
matroz: Basiek − to Ty też w tym roku zaczynasz studia? Co do książki, to popatrz na Twoje z
liceum, może coś znajdziesz

I tak książki na wakacje muszę jakieś kupić, lecz będę się
rozglądał po tym, jak opanuję to, co mam w moim podręczniku

Aaa z fizyką to fakt coś z teorii pamiętam, ale niewiele − przez pierwszą i drugą klasę
chciałem iść na ekonomię więc fizykę olewałem, uczyłem się tylko dzień przed sprawdzianem,
oceny miałem dobre, ale metoda niegodna polecenia − szybko zapamiętywałem, szybko zapominałem.
18 maj 15:50
matroz: aha, i granice ciągu też przerobię − mam to w podręczniku z II klasy
18 maj 15:50
Basiek: Hm, dokładnie tak. Co do mojej książki do LO, to znam ją niestety doskonale. I miałam− a
owszem, metodę indukcji, granicę funkcji w nieskończoności oraz szereg geometryczny.

Z
takich "super" dodatków.
I owszem, trzeba coś zrobić. Do LO chyba przyszłam jako osoba, która matematykę zna najgorzej,
nie chcę powtórzyć tego na studiach.

Co do fizyki... miałam podobnie. Godzina przed sprawdzianem wystarczała mi do napisania tego na
4 lub 5

z tym, że ja zero teorii
18 maj 16:07
Mila: Matroz należy zacząć od granic ciągów.
Na studiach nie moga wymagać znajomości granic, ponieważ to zostało usunięte z programu LO.
Na pewno będą jakieś zajęcia "wprowadzające".
18 maj 16:08
matroz: Mila na razie dosyć dobrze idą mi granice funkcji ale jak coś to wezmę to pod uwagę.
Słyszałem, że reforma (usunięcie tych działów z programu LO) nie objęła szkół wyższych więc
jednak mogą wymagać.
18 maj 16:15
Basiek: A ja wieczorem Krysicki i Włodarski, po kolei, co się nauczę, to moje
18 maj 16:17
Mila: Matroz− powodzenia.Naucz się dobrze dwóch definicji granicy ( na pamięć)− to ważne.
18 maj 16:19
matroz: Basiek, może skorzystam z ich książki − znalazłem w necie do pobrania − zajrzę

Mila − dzięki
18 maj 16:30