pilne
fille: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A = (4; −2) i B = (5; 1) oraz dowolnej
prostej do niej a) równoległej, b) prostopadłej
17 maj 18:58
17 maj 19:02
Daniel: y=ax+b
−2=4a+b
1=5a+b /*−1
−2=4a+b
−1=−5a−b
________+
−3=−a
a=3
b=−2−4a
b=−2−12
b=−14
y=3x−14
a)rownloegla
a1=a2
y=3x+b
b∊C
b)
a
1=−1/a
2
b∊C
17 maj 19:04
ewa: Zaczynasz od równania y=ax+b
i podstawiasz kolejno raz współrzędne punktu A, a potem B:
−2=4a+b
1=5a+b
i rozwiązujesz ten układ równań:
−2=4a+b
−1=−5a−b
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−3=−a
a=3
b=−14 pr AB: y=3x−14
a) prosta równoległa musi mieć ten sam wspólczynnik a:
np. y=3x −1
y=3x+2
b) proste są prostopadłe ( jezeli iloczyn ich współczynników kierunkowych wynosi −1)
czyli w naszym przypadku współczynnik prostej prostopadłej do pr AB: y=3x−14 musi być równy
| | 1 | | 1 | |
a=− |
| ( bo − |
| *3=−1) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
czyli np: y=− |
| x+5 , y=− |
| x −7 |
| | 3 | | 3 | |
17 maj 19:07
fille: Bardzo dziękuje
17 maj 19:08